Lintusäätiedote 11.–13.9.: kurkia ja haukkoja, hyvää säätä harvinaisuuksille

Jarmo Koistisen laatima lintysäätiedote Tringan alueelle:
Viime viikolla alkanut suursäätila jatkuu, eli olemme poutaisen korkeapaineen vaikutuspiirissä, ajoittain kesäisen lämpimässä ilmamassassa ja keskimäärin hyvän muuttosään alueella kaikille ajankohdan muuttajille. Kurjetkin lähtivät viime viikolla ensimmäisiin muuttopulsseihin heti, kun sopiva sää tuli. Ensi viikolla on mahdollisuus kovempaankin kurkimuuttoon. Harvinaisuuksille sää on hyvä, muttei mitenkään erityinen.
Su: Yöllä kovaa hyönteissyöjämuuttoa ja pudotussäätä puistoihin ja saariin. Aamulla on heikkoa-kohtalaista, illalla kohtalaista-navakkaa lounaanpuoleista tuulta. Aamulla yleisesti sumu- tai kumpukerrospilveä (ehkä jopa sumuakin), joka hillitsee selvästi aamumuuttoa, mikäli pilven alaraja on alle 300 metrissä. Päivällä alapilvi hajaantuu ja sää on melko selkeää, jolloin on sangen hyvää haukkamuuttosäätä.
Ma: Kohtalaista-navakkaa lännenpuoleista tuulta, ohutta yläpilveä ja verraten selkeää. Tuuli vaimentaa muuttoa, mutta aamulla pikkulintujen muuttovirrat voivat matalalla olla silti ihan kohtalaisia. Haukkojakin voi saapua pelloille odottamaan seuraavan päivän lähtöä.
Ti: Aamulla on heikkoa-kohtalaista lännen-luoteenpuoleista tuulta, joka päivällä voi kääntyä pohjoiseen. Verraten selkeää ja erinomainen muuttosää kaikille menijöille, joskin pikkulintumuutto aamulla hajaantuu korkeuksiin. Mahdollisuus on myös hyvään kurki- ja haukkamuuttoon, erityisesti iltapäivällä-illalla kurjille.
Loppuviikon arvio: Enimmäkseen heikkotuulista ja aurinkoista, hyvää retki- ja muuttosäätä, mutta sumu ja sumupilvi voi lamauttaa aamuja.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin