Hangon lintuasemaan tutustuttiin aurinkoisessa säässä

Hangon lintuasemalla vietettiin viime lauantaina avointen ovien päivää. Aurinkoisen päivän aikana lintuaseman toimintaan, alueeseen ja rakennuksiin kävi tutustumassa noin sata vierasta. Opastetut kävelykierrokset veivät yleisön verkkoalueen poikki havainnointibunkkerille ja sieltä asemarakennuksen pihalle. Paikalla olleet rengastajat esittelivät lintujen rengastusta ja oppaat kertoivat aseman toiminnasta ja historiasta. Yleisö pääsi myös kiipeämään nykyisin aseman lintutornina toimivan entisen tulenjohtobunkkerin katolle sekä kurkistamaan asemarakennuksen sisätiloihin.
Tringan omistama Hangon lintuasema toimii vuoden ympäri vapaaehtoisvoimin. Lintuaseman miehittäjät keräävät systemaattista lintuaineistoa tutkimuskäyttöön kolmella eri menetelmällä: rengastamalla, laskemalla läpimuuttavat linnut sekä laskemalla paikalla levähtävät ja pesivät linnut. Hangon lintuasemalla rengastetaan vuosittain noin 10 000 lintua ja lasketaan noin puoli miljoonaa muuttavaa lintua. Näin kertynyttä aineistoa on käytetty jo yli sadassa julkaisussa mukaan lukien yliopistoissa tehdyt väitöskirja ja pro gradu työt. Hangon lintuasema sijaitsee Uddskatanin luonnonsuojelualueella Hankoniemen eteläkärjessä, lintuaseman alueella liikkuminen on normaalisti kielletty muilta kuin aseman miehittäjiltä.
Vuodesta 1979 toimineen lintuaseman ovet olivat avoinna yleisölle nyt ensimmäistä kertaa, mutta tapahtumalle on varmasti luvassa jatkoa, ehkä jo ensi vuonna…
Halias_avoimet_ovet_Johannes_Silvonen
Opas esittelee vieraille lintuaseman toimintaa lähes 100-vuotiaan asemarakennuksen pihassa.
Halias_avoimet_ovet2_Johannes_Silvonen
Aseman piha-alue, taustalla vuonna 2009 valmistunut sauna ja rengastushuone.
 
Lisätietoja Hangon lintuasemasta: http://www.tringa.fi/halias-esittely/

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin