Lintusää 10.–13.5.2016: Lämmin korkeapainesää päättyy viilenemiseen ja sateisiin

Jarmo Koistisen laatima lintusää Tringan alueelle:
Kymmenen päivää on mennyt samanlaisessa, muutolle hyvässä ja aina vain lämpimämmässä korkepainesäässä. Nyt on jonkinlaista vaihtelua nähtävissä, sillä säätyyppi päättyy lievähköön viilenemiseen ja lähestyviin sateisiin.
Ti ilta: Erittäin hyvä myötätuulivirtaus arktikalle. Todennäköisesti mustalinnun päämuutto sekä joukossa jo runsaammin allejakin.
Ke: Keskiyöstä ja lännestä alkaen kohtalaista, merellä navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta, mikä hyydyttää muuton. Tuulen kääntymisen yhteydessä yöllä ja aamulla myös tilapäisesti vähän pilvisempää ja mahdollisesti sadekuuroja. Päivän kuluessa jälleen vähenevää pilvisyyttä ja heikkenevää tuulta. Illasta alkaen taas hyvää muuttosäätä, mutta etelämpänä Itämerellä koillisenpuoleinen kohtalainen-navakka tuuli on arktikan lähtöä pahasti jarruttava.
To: Verraten selkeää ja aamulla heikkoa, päivällä kohtalaista idän-etelänpuoleista tuulta. Hyvä paikallinen muuttosää, mutta kohtalainen-navakka koillisenpuoleinen tuuli jarruttaa edelleen jonkin verran arktikan lähtöä kauempana Itämerellä.
Pe: Selkeää-puolipilvistä, enimmäkseen kohtalaista kaakonpuoleista tuulta ja kohtalainen muuttosää arktikalle; yömuuttajille ja itäisille lajeille hyvä.
La–ma, arvio: Etelästä lähestyy matalapaine runsaiden sateiden kera. Ajoittain huonoa muuttosäätä, mutta mahdollisuus myös hyvään harvinaisuuksien pudotussäähän ja lyhytaikaiseen lämpimään putkeen kaakosta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin