Lintusää 14.–17.4.2016: Kohtalainen muuttosää jatkuu, ensi viikolla kylmenee

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Kurkien muuttorytmi on ollut tänä keväänä erikoinen, kun molemmat isot päämuutot ovat olleet illalla. On vaikea sanoa, paljonko niitä vielä on menemättä, eikä oikein tyypillistä perinteistä ja ”helppoa” kurkisääaamua ole näköpiirissä. Lähipäivinä säätilanne on muuton edistymisen kannalta melko tavanomainen (tosin Suomen itärajalla pyryttää lunta ja räntää huomenna ja lauantaina) mutta ensi viikolla jopa huono.
To: Baltiasta liikkuu matalapaine pohjoiskoilliseen, minkä vuoksi aamupuolella vallitsee navakka pohjoisenpuoleinen tuuli, joka iltapäivästä alkaen on enää enimmäkseen kohtalaista. Loistavasta näkyvyydestä ja melko selkeästä säästä huolimatta muuttolinnuilla on vastatuulessa lähinnä levähdyspäivä.
Pe: Aamulla kohtalaista-heikkoa luoteistuulta, joka päivällä kääntyy länteen-länsilounaaseen ja iltapäivällä rannikolla, etenkin idässä, voi taas voimistua navakaksi merituulen takia. Aamupuolella melko selkeää, iltaa kohti pilvisyys lisääntyy. Kohtalainen muuttosää.
La: Enimmäkseen on kohtalaista lounaan ja etelän välistä tuulta, aamupuolella vaihtelevaa pilvisyyttä, joka lisääntyy iltaa kohti; samalla ajoittaisen sateen mahdollisuus kasvaa etenkin lännessä. Erittäin hyvä muuttosää vallitsee yöllä ja aamulla.
Su, epätarkka: Kohtalaista-navakkaa kaakkoistuulta, joka myöhemmin kääntyy lounaaseen, pilvistä ja yleisesti sadetta. Matala pilvi ja huono näkyvyys haittaavat muuttoa selvästi.
Jatkoarvio: Muutolle huono matalapainesää jatkuu alkuviikolla ja kuumat harvinaisuusputket kiertävät Suomen kaukaa. Viikon puolivälissä tulee mahdollisesti jopa muuton hyydyttävä kylmänpurkaus luoteesta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin