Lintusäätiedote 2.–4.4.2016: Kevät etenee hyvin, mutta ei aivan hirmuvauhtia

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Viime päivät ovat havainnollistaneet, kuinka muuton ja muuton havainnoinnin lamauttava sumu on sään tekijöistä vaikeimmin ennustettava johonkin tiettyyn maaston kohtaan. Kansanviisaus sanoo, että luodetuuli on taivaan luuta, mihin tekisi keväisin rannikolla mieli lisätä: ”Lämmin lounaistuuli, sumun tuoja”.
Kevät etenee edelleen hyvin, joskaan ei aivan hirmuvauhtia kuten viimeisen viikon aikana. Kun mustaleppälinnut ja isohaarahaukka saapuivat, en nyt keksi sopivaa uutta harvinaisuutta jahdattavaksi, mutta varmaan niitäkin löytyy.
La: Enimmäkseen heikkoa-kohtalaista tuulta, joka aamulla aikaisin on luoteinen mutta kääntyy pian lännen puolelle. Aamulla on selkeää ja pakkasta; päiväksi lämpenee. Sisämaassa on aamulla pieni paikallisten sumujen mahdollisuus, iltaa kohti yläpilvisyys lisääntyy lännestä alkaen. Muuten erinomainen muuttosää, mutta Baltiassa tuuli on pidempään luoteinen ja vähän voimakkaampi, mikä saattaa estää ensimmäisen kurkiannoksen tulon.
Su: Enimmäkseen kohtalaista länsilounaistuulta, joka iltapäivällä heikkenee ja kääntyy illaksi pohjoisen puolelle. Aamu on leudompi kuin lauantaina. Enimmäkseen on pilvistä, ja yöllä sekä aamulla sataa ajoittain vettä (pudotussää), viimeiseksi idässä. Tuulen puolesta on kaikille muuttajille erinomainen muuttosää, mutta pilvisyys estää kaartelumuuttajien menoa ja mereltä tulevan sumun tai matalan sumupilven mahdollisuus kasvaa jälleen selvästi.
Ma: Aamulla on enimmäkseen tyyntä tai heikkoa idänpuoleista tuulta ja päivällä heikkoa-kohtalaista kaakonpuoleista tuulta. Lämmin ilmamassa lähestyy etelästä hyvin hitaasti, mikä ehkä pitää sään liian pilvisenä kunnon kaartelumuutoille (kurjet, haukat), mutta muuten on hyvä muuttosää – tosin sumunkin mahdollisuus säilyy.
Jatkoarvio: Kaakonpuoleinen, muutolle hyvä tuuli jatkuu, mutta kaikkein suotuisin kuuma putki ei tänne pääse, ja sää muuttuu vähitellen sateisemmaksi.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin