Lintusäätiedote Tringan alueelle 10.–12.3.2016

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Viimeaikainen suursäätila on suosinut muuttolintujen tuloa Balkanille, Turkkiin ja Ukrainaan, jonne leppeät etelävirtaukset ovat nousseet. Suomessa säätyyppi on ollut huonohko kevään edistymiselle alapilvien, sumun ja märkien lumisadealueiden huonontaman näkyvyyden takia. Kuitenkin pulmusia on tullut runsaasti meille eteläisten-kaakkoisten virtausten auttamina. Länsi-Euroopassa muuttosää on sen sijaan ollut enimmäkseen huono. Suursäätila muuttuu nyt päinvastaiseksi: muuttosää huononee idässä ja paranee lännessä, mistä alkukevään muuttajat kuten töyhtöhyypät, lehtokurpat, kiurut, kottaraiset, vesilinnut, mustarastaat, uuttukyyhkyt, merikotkat ja hiirihaukat enimmäkseen saapuvat. Etelä-Suomeen asettuu heikkotuulinen korkeapainesää, mikä on hyvä läntisille muuttajille, retkeilylle ja pöllökuuntelulle.
To–la: Enimmäkseen tyyntä tai heikkoa lounaan-lännenpuoleista tuulta ja poutaa. Pilvisyys vaihtelee selkeän ja pilvisen välillä. Pilvet ovat alapilviä, pahimmillaan muuttoa vaimentavaa matalaa sumupilveä, jonka todennäköisyys on suurin yöllä ja aamulla. Pieni merisumunkin mahdollisuus on päivällä. Hyvä muuttosää kuitenkin vallitsee. Kun on pilvistä, lämpötila vaihtelee hieman nollan molemmin puolin. Kun on selkeää, yöllä on selvästi pakkasta ja päivällä sisämaassa n. +5 astetta. Joka tapauksessa pälvet lisääntyvät ja kevätmuutto voi edetä.
Su–ma, arvio: Sunnuntaina leuto lännenpuoleinen tuuli voimistuu hiukan ja muuttosää on hyvä. Jo maanantaille ennustusmallit ovat vielä aivan erimielisiä muuttosäästä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin