Tringan petoretki 12.9.2015

Tämän vuoden petoretkelle lähti 35 retkeläistä ja oppaina Aleksi Mikola sekä Jouni Rytkönen. Lähtö totutusti eduskunnan matkailuliikennepysäkiltä aamuseitsemältä, suuntana länsi. Vähän vaille yhdeksän oltiin perillä Hangossa Neljän tuulen tuvalla. Reilun tunnin staiji tässä olikin ihan leppoisa: keli puolipilvinen ja heikkotuulinen, ja lintujakin meni. Palokärkivaelluksesta päästiin hyvin osalliseksi, kun ~tunnissa muutti rantaa länteen 8 palokärkeä. Retken teemaan päästiin heti käsiksi, kun jo yhdeksän aikaan liikenteessä oli varsinkin varpushaukkoja ja mehiläishaukkoja sekä hiirihaukkoja. Muitakin petolajeja ehdittiin jo havaita: muutolla tuulihaukka ja luodoilla istuskelemassa ampuhaukka sekä merikotka. Pikkulintumuutto meni korkealla ja hankalasti havaittavissa, pääasiassa taivaalta kuului metsäkirvisten ääniä. Paikallisina olivat mm. pyrstötön keltavästäräkki sekä muutama kivitasku.
Täktomissa suunnattiin Golfille, jossa oltiin puoli yhdentoista maissa. Golfin nurmikolla oli runsaasti paikallisia västäräkkejä ja joitakin niittykirvisiä sekä keltavästäräkki. Pääosin katseltiin kuitenkin taivaalle, jossa petomuutto ei ollut päätä huimaavaa mutta lajeja näkyi kuitenkin kohtalaisen monipuolisesti: varpushaukkoja, hiirihaukkoja, merikotkia, muutama nuolihaukka sekä tuulihaukka, syksyn ensimmäinen piekana, sääksi.
Hanko jätettiin taakse ja suunnattiin kohti Karjaata, jossa nopea vessa-, ja kahvitauko poikkeuksellisesti ABC:llä eikä Shellillä. Staiji pihalta tuotti vain merikotkan sekä vapushaukan. Tästä suunta otettiin kohti Siuntion peltoja. Degerbyn lentokenttä tuotti uudeksi petolajiksi pellolla saalistelleen ruskosuohaukan. Pellosta nousi myös taivaalle hankalassa valossa ollut suohaukka, joka lähinnä näytti nuorelta arosuohaukalta mutta jätettiin hankalan havaintotilanteen takia määrittämättä. Seuraavaksi suunnattiin Degerbyn kylän pelloille, jossa yli lensi vihdoin päivän ensimmäinen lapinkirvinen. Langoilla istuneesta kottaraisparvesta etsittiin punakottaraista, mutta eipä löytynyt.
Ennen perinteistä lopetuskohdetta Sunnanvikin kuusta päätettiin vielä käydä katsomassa matkan varrella Tväran peltoja. Heti kohta bussista ulos päästyämme taivaalta tippui nuori arosuohaukka, mutta tilanne oli vähän nopea ja lintu meni peltojen toiselle reunalle tieltä katsottuna katveeseen. Käveltiin vähän matkaa tietä eteenpäin ja kumpujen välistä näkyikin muutama vilaus punertavasta suohaukasta, mutta pidemmälle käveltyämme lintua ei enää näkynyt missään.
Viimeisellä kohteella eli Sunnanvikin kuusella oli normaalia hiljaisempaa, suohaukkojakin paikalla näkyi ainoastaan 1-2 nuorta ruskosuohaukkaa. Petolajistosta sinisuohaukka jäi yllättäen puuttumaan kokonaan, muuten yleisemmät pedot tuli havaittua melko kattavasti, petoja havaittiin yhteensä 11 lajia. Retken kokonaislajimäärä jäi yhteensä 63 lajiin, esimerkiksi paljon vesilintulajistoa jäi puuttumaan. Takaisin Helsingissä oltiin puoli kuuden jälkeen.
Retken lajilista : silkkiuikku, merimetso, harmaahaikara, kyhmyjoutsen, kanadanhanhi, valkoposkihanhi, harmaasorsa, sinisorsa, tukkasotka, haahka, telkkä, isokoskelo, mehiläishaukka, merikotka, ruskosuohaukka, arosuohaukka, varpushaukka, hiirihaukka, piekana, sääksi, tuulihaukka, ampuhaukka, nuolihaukka, kalalokki, selkälokki, harmaalokki, merilokki, pulu, uuttukyyhky, sepelkyyhky, palokärki, käpytikka, kiuru, haarapääsky, metsäkirvinen, niittykirvinen, lapinkirvinen, keltavästäräkki, västäräkki, rautiainen, punarinta, kivitasku, mustarastas, räkättirastas, hernekerttu, pensaskerttu, satakieli, hippiäinen, kuusitiainen, sinitiainen, talitiainen, pikkulepinkäinen, harakka, naakka, varis, korppi, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, peippo, viherpeippo, tikli, vihervarpunen.
petoretki 12.9.2015

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin