Ruokki&kiislaretki Aspskärille 4.7.15

Retki Loviisan Aspkärille starttasi 07. Täysi bussi ajoi Helsingistä Kotkaan, josta hyppäsimme paattiin, joka vei meidät ruokkilinnuista tunnetulle Aspskärin läheiselle luodolle. Paikka on Suomen tärkein etelänkiislan pesimäkolonia ja hyvin merkittävä ruokin pesimäsaari. Laivamatka Kotkasta kesti reilut kolme tuntia. Menomatka mentiin sisäsaariston reittiä ja matkalla nähtiin retkilajeiksi perusvesilintuja. Kaksi pesivää kalasääksiparia myös havaittiin, yhteensä sääksiä nähtiin retken aikana seitsemän. Menomatkalla havaittiin myös mm. kuikka, parvi mustalintuja, parissa paikassa suosirrejä luodoilla ja lähellä Aspskäriä ensimmäiset ruokkilinnut.
Paikan päällä meno oli kuin Norjan lintusaarilla: satoja ruokkia ja parisen kymmentä etelänkiislaa havaittiin pyörimässä saaren ympärillä aivan veneen vieressä. Jonkin verran riskilöitä myös, mutta ne olivat vähemmistönä ruokkeihin nähden. Viitisen suosirriä oli myös luodolla. Paikalla viivyttiin parisen kymmentä minuuttia kuvaamassa ja ruokkilintuja ihailemassa.
_DSC7626
Ruokkilintujen pesimäluoto. Etualalla etelänkiisla. Huomaa ruokkia vaaleampi selkä, roikkuvat jalat ja terävä nokka.
_DSC7735
Vertailussa etualalla ruokki (vas) ja etelänkiisla (oik). Huomaa edellisessä kuvassa mainitut erot.
_DSC7649
Ruokkeja päästiin ihailemaan lähietäisyydeltä.
_DSC7522
Ruokkilinnut pesivät kivenlohkareiden välissä. Löydätkö kuvasta etelänkiislan?
 
_DSC7538
Säpinää luodolla ja sen ympäristössä.
_DSC7563
Suosirrejä ruokkien lomassa kalliolla.
Paluumatkalla ajettiin vielä Aspskärin rantojen läheltä. Yksi luotokirvinen nähtiin, lisäksi viitisentoista suosirriä paineli veneen vierestä länteen. Karikukkoa etsittiin tuloksetta. Kaksi paikallista merikotkaa näyttäytyi. Loppumatka sujui monilta kahvion puolella puolitorkuksissa.
Sataman jälkeen yritimme vielä bongata kirjokerttu Kotkan Hovinsaaresta, siinä onnistumatta. Retkilajilista karttui kuitenkin sellaisilla harvinaisuuksilla kuin niittykirvinen, pajusirkku, kiuru, kivitasku ja ruokokerttunen.
Retken lajimäärä 72. Oppaina Jaana Sarvala ja allekirjoittanut, epävirallisena oppaana myös Jouni Rytkönen. Kuskina Antero.
 
Otso Häärä
 
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin