Lintusää 18.-20.5.: Arktikaa ja harvinaisuuksia

Jarmo Koistisen laatima lintusääennuste:
Muutto- ja harvinaisuussää paranee tällä viikolla oikein hyväksi. Lämmin itäinen putki saapuu Keski-Siperiasta pariksi päiväksi Lappiin tuoden mm. sinipyrstöjä sekä pikku- ja pohjansirkkuja ja ehkä jotain idän eksoottistakin. Itä-Euroopasta nousee viikon puolivälissä Suomen itärajaa hipoen kuuma eteläkaakkoinen virtaus. Vaikka se ei tule suoraan tänne, harvinaisuusvirtaus on koko viikon hyvä Venäjällä ja sieltä tihkuu lajeja tännekin. Lisäksi kesälintujen yömuutolle ja arktikalle koittavat hyvät myötätuulet. Valkoposkihanhien sekä mustalintujen ja allien päämuuton aika koittaa.
ma: Enimmäkseen heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, joka huomenna illalla kääntyy länteen ja voimistuu kohtalaiseksi. Yöllä ja aamulla monin paikoin heikkoa sadetta ja hyönteissyöjien pudotussäätä. Päivällä on vaihtelevaa pilvisyyttä ja rannikolla sadekuuroja. Illalla leviää idästä yhtenäinen pilvi, ja idässä on sateen mahdollisuus. Muuttosää on kohtalainen.
ti: Heikkoa-kohtalaista lännenpuoleista tuulta, joka illaksi heikkenee; enimmäkseen on selkeää. Itämerellä on melko hyvä arktikatuuli, mutta Suomenlahden läntinen tuuli vie linnut ulapalle ja itäiselle reitille. Myös yömuuttajille on melko hyvä sää.
ke: Vaikea ennustaa vielä tarkasti, mutta todennäköisesti yöllä kohtalaista idänpuoleista tuulta, sadetta ja pudotussäätä. Sadealueen jälkeen tuuli kääntyy etelälounaaseen ja tulee erinomainen arktikavirtaus massoille.
jatkonäkymä: Kuuma putki Venäjällä ja ehkä itärajalla; täällä ajoittain runsasta sadetta mutta joka tapauksessa hyvää harvinaisuussäätä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin