Lintusäätiedote 17.–23.3.2015: Lähipäiviksi erinomaista muuttosäätä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Korkeapaine heikkenee ja siirtyy hiljalleen Suomen kaakkoispuolelle, mikä synnyttää lähipäiviksi erinomaisen muuttosään. Viikonloppuna muuttoon tulee pysäytys, kun pohjoisesta virtaa arktista ilmamassaa Suomeen. Toisin kuin monesti tällaisessa säätilanteessa, kylmä jakso näyttäisi jäävän lyhyeksi, eikä siihen liity isoja takatalvilumipyryjä paluumuuttoineen.
Ti–ke: Heikkoa etelänpuoleista tuulta, selkeää tai ohutta yläpilveä. Hienoa retkisäätä ja erinomaista muuttosäätä etenkin päivämuuttajille: haukoille, kotkille ja ensimmäisille kurjille. Sisämaassa päivisin lämmintä, mutta yöpakkaset hillitsevät pikkulintujen aamumuuttoa.
To: Viikon paras muuttosää alkukevään tulijoille: Enimmäkseen pilvistä ja heikkoa-kohtalaista lounaistuulta. Vähäinen sateen mahdollisuus. Lämpötilaero yön ja päivän välillä pienenee.
Pe–la: Kylmää ilmaa saapuu pohjoisenpuoleisessa kohtalaisessa, merellä etenkin lauantaina ajoittain navakassa tuulessa. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja päivällä mahdollisesti heikkoja lumikuuroja. Päivälämpötilat laskevat sisämaassa nykyisestä selvästi. Muutto hyytyy jokseenkin täysin.
Su–ma: Näillä näkymin sunnuntaina on erittäin kylmä, tyynenpuoleinen pakkasaamu. Vähitellen sää pilvistyy, etelänpuoleinen tuuli voimistuu, ja sää lauhtuu ajankohdalle tyypilliseksi lännestä saapuvan lumi- ja vesisadealueen myötä. Muutto alkaa hiljalleen taas.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin