Tringan talviekopinnaskaban tulokset

 
Toista kertaa järjestetty Tringan talviekopinnaskaba alkoi joulukuun 1. päivä ja päättyi helmikuun lopussa, tässä kilpailun tulokset:
Kisan ensimmäisen sijan jakoivat helsinkiläiset Petri Lankila ja Gustaf Nordenswan tasatuloksella 96 lajia. Kolmannen sijan vei Aatu Vattulainen Hangosta 90 lajilla, neljäs sija meni Raaseporiin Sami Virralle (85 lajia) ja viides sija Jyri Heinolle Vantaalle (83 lajilla). Kisaan ilmoitti havaintoja yhteensä 56 osallistujaa ja yhteislajimäärä nousi 126 lajiin, eli kahdella ohi edellisen talven talviekopinnaskaban kokonaislajimäärän. Eniten kilpailussa kilometrejä ilmoitti Jyri Heino – 1615km, mikä on talvella kunnioitettava määrä! Muita yli 1000km:n ylittäjiä olivat Pekka Malinen Helsingistä (1284km), Sami Virta (1228km) ja Gustaf Nordenswan (1050km).
Talvi 2014-2015 tullaan Tringan alueella muistamaan etenkin hyvänä marjalintutalvena, tämä näkyy myös talviekopinnaskaban tuloksissa: Musta- ja räkättirastas olivat kisan yleisimmät lajit yhdessä tali- ja sinitiaisen, variksen, harakan ja viherpeipon kanssa (=kaikki osallistujat havaitsivat). Lähes puolet osallistujista havaitsi punakylkirastaan, ja normaalitalvina varsin vähälukuisen kulorastaan onnistui havaitsemaan 14 ja laulurastaan 10 osallistujaa. Syksyn taviokuurnavaelluksesta huolimatta lajista tehtiin vähänlaisesti havaintoja enää talvikuukausina, vain 6 kilpailijaa havaitsi taviokuurnan.
Yksi tämän talven erikoisuuksista oli urpiaisten vähäisyys Tringan alueella, lajin havaitsi vain 13 kilpailijaa ja mm. kisan kärkikolmikolta laji jäi puuttumaan. Tundraurpiaista ei havaittu lainkaan. Liekö syynä talven leudot säät? Leudot säät suosivat ainakin viivyttelijöitä ja vähälukuisia talvehtijoita: Yli puolet osallistujista havaitsi punarinnan, peukaloinen oli 22:lla ja västäräkki 11 kilpailijalla. Meri pysyi osittain auki Helsingin edustalla, Hangossa koko talven, joten harmaasorsan, nokikanan ja valkoposkihanhen havaitsi moni. Yllättävä havainto oli Raaseporissa jouluaattona laulujoutsenparven mukana muuttanut pikkujoutsen!
Ässiä, eli vain yhden henkilön kisassa havaitsemia lajeja, oli vain kahdella osallistujalla: Sami Virta Raaseporista havaitsi kuningaskalastajan sekä aikaisen ristisorsan. Loput ässät menivät viimevuotiseen tapaan Aatu Vattulaiselle: sinisuohaukka, kuikka, kaakkuri, allihaahka, härkälintu, jalohaikara, pikkulokki, muuttohaukka, tuulihaukka ja kangaskiuru. Pääkaupunkiseudulta käsin on tässä kilpailussa vaikea saavuttaa ässiä!
Talviekopinnaskaban tulokset löytyvät kokonaisuudessaan Tringan ekopinnaskaba-sivuilta: http://www.tringa.fi/ekopinnaskaba/
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin