PIHABONGAUKSEN tuloksia TRINGAN alueelta

Kevätmuuton kiihtyessä on hyvä käyttää vielä hetki Pihabongauksen ja sen tulosten muistelemiseen.
Tringan alueella osallistuneita pihoja oli kaikkiaan 1892 kappaletta. Havaittujen lajien (78) ja yksilöiden (78348) määrä oli suurin koko maassa, mutta osallistujien houkuttelemisessa tapahtuman pariin on tulevina vuosina vielä paljon parannettavaa. Tringan alueen osallisTULtumisinto 1,5 (osallistuneita pihoja/1000 asukasta) oli nimittäin toiseksi pienin Ahvenanmaan (ÅFF) jälkeen. Innokkaimmat pihabongarit löytyivät Hakin alueelta ja Pohjois-Karjalasta (PKLTY) (molemmissa osallistumisinto 4,8).
Useimmilla pihoilla tavattujen lajien listalla kolmen kärki oli sama sekä Tringan alueella että koko Suomessa (suluissa pihojen määrä Tringan alueella): talitiainen (1799), sinitiainen (1526) ja harakka (1196). Sen sijaan neljännellä ja viidennellä sijalla olivat tringalaisittain varis (848) ja varpunen (662), mutta koko maassa mustarastas ja keltasirkku.
Valtakunnallisissa tuloksissa korostui tänä vuonna marjalintujen runsaus ja niin myös Tringan alueella. Tosin pohjoisessa monin paikoin havaittu taviokuurna puuttui Tringan listalta kokonaan. Tilhi esiintyi runsaampana kuin koskaan aikaisemmin Pihabongauksen kymmenvuotisen historian aikana. Koko maassa tilhi oli kolmanneksi runsain laji ja havaintoja kertyi lähes 110 000 yksilöstä. Tringan alueella vain talitiainen oli tilheä runsaampi. Viiden kärki runsaudessa oli (suluissa yksilömäärä Tringan alueella): talitiainen (12854), tilhi (7887), räkättirastas (7729), sinitiainen (7014) ja mustarastas (5736). Koko maassa runsaimmat lajit olivat puolestaan talitiainen, keltasirkku, tilhi, sinitiainen ja pikkuvarpunen.
Pihabongauksen nettisivuilta löytyy aiheesta paljon lisätietoa ja siellä voi tarkastella mm. lajikohtaisia runsauskäyriä vuosina 2006-2015: http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/pihabongaus-runsaustrendit.shtml. Myös tuoreimmassa Tiira-lehdessä oli yhteenveto koko Suomen tuloksista.
Hyviä kevätretkiä toivottaen, Eevi

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin