Isokoskelo korkkasi retkivuoden -Suomenlinnan retki 3.1.2015

Kirjoittanut: Peter Buchert
Kuvat: Jaana Sarvala
Myrskystä ja vesisateesta välittämättä neljätoista uskaliasta lintuharrastajaa avasi Tringan virallisen retkivuoden 2015 jo perinteiseksi käyneellä Suomenlinnan-retkellä 3.1. Vaikka Kauppatorilla näkyikin peruslokkeja ja lauttamatkalla jotain pientä, niin retkivuosi sovittiin avatuksi vasta kun olimme rantautuneet Suomenlinnaan. Eikä aikaakaan, kun isokoskelonaaras tyrkytti itseään vuoden ensimmäiseksi Tringan retkipinnaksi.
Tuulessa ja tuiskussa karu ja avara Suomenlinna osoittautui taas kerran  vaativammaksi maastoksi kuin manner, mikä heijastui myös havaitussa laji-ja yksilömäärässä. Retken  kohokohtiin kuului noin 250 yksilön räkättirastasparvi, Kustaanmiekan valleilta nähty noin samansuuruinen alliparvi ja miksei hetkeksi lähipuihin syömään jääneet 25 tilheä. Vaikka pedot ja monet siemensyöjät jäivät näkemättä, jonkinlaista toivoa tulevaisuudessa siintävästä keväästä antoi sateen ja myrskyn läpi painellut, reviiriä kovaan ääneen kuuluttanut juhlapukuinen harmaalokki.
20150103_111950
Tilhiparvea kuuntelemassa ja katselemassa.
 
Pikkuvarpunen hoitui Suokissa myös, kyhmyjoutsen paluumatkalla. Lyhyt kierros tuulisella Tähtitorninmäellä lisäsi retken lajimäärää enää yhdellä, puukiipijällä. Retken parhaaksi löydöksi osoittautui ehkä kuitenkin kaksi retken puolivälissä vallien uumenista pääjoukkion löytänyttä tringalaista, joista ainakin toinen oli ehtinyt nähdä korpinkin – loistavaa! Näin ollen saldoksi tuli olosuhteisiin nähden kohtuulliset 23 lajia ja hatullinen märkiä lintuharrastajia.
20150103_103510
Eteläisellä rannalla oli syytä pitää piposta kiinni, 15 m/s, puuskissa jopa 20 m/s puhaltanut tuuli oli kaataa kaukoputketkin.
 
Retkellä havaitut lajit: isokoskelo, telkkä,  alli, sinisorsa, kyhmyjoutsen, kalalokki, harmaalokki, pulu, varis, harakka, naakka, korppi, tilhi, mustarastas, räkättirastas, talitiainen, sinitiainen, viherpeippo, vihervarpunen, varpunen, pikkuvarpunen, fasaani, puukiipijä.
 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin