Martti Vattulaisen upea kanahaukkakuva voitti Tringan lintuvalokuvauskilpailun yleisen sarjan, Teemu Sirkkala nappasi voiton nuorten sarjassa.

Tringan 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty valokuvauskilpailu ”Lintuelämää – lintuja ja lintuharrastusta tringalaisittain” huipentui eilen palkintojenjakotilaisuuteen Tringan kuukausikokouksessa luonnontieteellisen keskusmuseon luusalissa.
Vuoden alussa alkaneeseen kilpailuun lähetettiin määräaikaan mennessä 137 kuvaa. Näistä tuomaristo: Markus Varesvuo, Jari Peltomäki ja Juha Laaksonen raakkasivat parhaat. Kilpailun kuvasatoa esitellyt Juha Laaksonen totesi, että kisassa oli korkea taso ja tuomaristo joutui välillä vääntämään kiivastikin siitä mitkä kuvat mahtuivat kärkikamppailuun. Yleisesti ottaen kilpailukuvien joukossa oli paljon hienoja lentokuvia, ja napakoita potretteja, mutta monet hienot kuvat saattoivat karsiutua ehkä hieman kuluneen teeman vuoksi.
Kolmen kärjessä olleista kuvista kolmanneksi sijoittuneen Markku Jämsän työstä jossa muuttohaukka syö lokkia, tuomaristo spekuloi että kyseessä olisi ollut piilokojutilanne, mutta kuvaaja selvensi että se oli otettu Yhdysvalloissa, jossa hyvin kesy muuttohaukka oli päästänyt kuvaamaan aivan läheltä. Toiseksi sijoittunut Jyrki Lehdon säväyttävä kiirunakuva jossa naaras hautoo vielä lumisessa lappilaisessa tunturimaisemassa, syntyi puolivahingossa maastokartoitusten yhteydessä.
Tuuria matkassa oli myös voittajaraamin kanssa. Martti Vattulainen kertoi että oli Bromarvissa retkeillessään kuullut voimakkaan pamauksen ja kääntynyt kuvaamaan summanmutikassa. Vasta jälkeenpäin hän oli pystynyt kameran ruudulta tarkastamaan mitä oikeasti oli tapahtunut. Muutaman tallentuneen kuvan joukossa oli skarppi voittajakuva jossa kanahaukka kantaa telkkää.
Nuorten sarjassa kuvaajien anonyymiteetin vuoksi tuomaristo arvioi sarjan voittajan, Teemu Sirkkalan kuvat kaikille palkintosijoille. Voittajakuvassa naakat on kuvattu kuuta vasten ja tuomaristo epäili että kuva olisi sellaisenaan pärjännyt myös yleisessä sarjassa. Kuvaaja itse kertoi ottaneensa tuona iltana yli 800 ruutua naakoista, joista voittajakuva valikoitui. Raakaa työtä siis! Tringa onnittelee myös muita nuorten sarjaan osallistuneita ja lähettää heille kannustuspalkinnot osanotosta.
Kiitämme kaikkia kisaan osallistuneita ja onnittelemme kilpailussa pärjänneitä! Lisäksi haluamme lämpimästi kiittää kilpailun sponsoreita:

Muistattehan että kisasta koottu pieni näyttely on Luonnontieteellisessä keskusmuseossa nähtävillä jouluun asti!

Teemu Sirkkala Naakat kuutamolla Erittäin hyvin toteutettu kuva. Ilmeisesti kuvaaja on käyttänyt alivalotusta ja saanut sillä kuvaan heti mustat sävyt, eikä kuu ole ylivalottunut. Kuutamoa vasten lentävät naakat ovat tarkkoja, rajaus on mielenkiintoinen. Naakat ovat nykyään taajamissa sen verran yleisiä, että jokainen lintuharrastaja on varmasti nähnyt niiden iltalennon. Mutta vaikka kohde on yleinen, naakkojen kuvaaminen kuutamoa vasten on haastavaa, suorastaan vaikeaa. Kuva olisi pärjännyt myös aikuisten sarjassa.

Nuorten sarjan voittaja Teemu Sirkkala Naakat kuutamolla
Erittäin hyvin toteutettu kuva. Ilmeisesti kuvaaja on käyttänyt alivalotusta ja saanut sillä kuvaan heti mustat sävyt, eikä kuu ole ylivalottunut. Kuutamoa vasten lentävät naakat ovat tarkkoja, rajaus on mielenkiintoinen. Naakat ovat nykyään taajamissa sen verran yleisiä, että jokainen lintuharrastaja on varmasti nähnyt niiden iltalennon. Mutta vaikka kohde on yleinen, naakkojen kuvaaminen kuutamoa vasten on haastavaa, suorastaan vaikeaa. Kuva olisi pärjännyt myös aikuisten sarjassa.


 
Kanahaukka ja telkkä 1. Martti Vattulainen Kanahaukka ja Telkkä Kanahaukan voimaa uhkuva harvinainen kuva, jonka kruunaa haukan siipien kärkiin jäänyt hienoinen liike ja rauhallinen jäätausta.

1. Martti Vattulainen Kanahaukka ja telkkä
Kanahaukan voimaa uhkuva harvinainen kuva, jonka kruunaa haukan siipien kärkiin jäänyt hienoinen liike ja rauhallinen jäätausta.


 
2. Jyrki Lehto Kiiruna elinympäristössään Kuva on hieno esimerkki lyhyen polttovälin voimasta. Kiiruna riittävän isona ruudussa ja elinympäristö vahvasti mukana

2. Jyrki Lehto Kiiruna elinympäristössään
Kuva on hieno esimerkki lyhyen polttovälin voimasta. Kiiruna riittävän isona ruudussa ja elinympäristö vahvasti mukana


 
3. Markku Jämsä Muuttohaukka syö lokkia Tuomariston tulkinta tästä kuvasta on se, että kuvaaja on rannalla kytännyt piilokojusta muita kuvauskohteita ja sattumalta haukka on iskenyt saaliin kojun viereltä ja jäänyt siihen ruokailemaan. Onnea on tarvittu! Tosin tuomaristo on voinut hyvin olla hakoteillä kuvaustilannetta pohtiessaan...Matala kuvakulma, rauhallinen tausta ja hyvä sommittelu antavat lopullisen silauksen hienolle kuvalle.

3. Markku Jämsä Muuttohaukka syö lokkia
Tuomariston tulkinta tästä kuvasta on se, että kuvaaja on rannalla kytännyt piilokojusta muita kuvauskohteita ja sattumalta haukka on iskenyt saaliin kojun viereltä ja jäänyt siihen ruokailemaan.
Onnea on tarvittu! Tosin tuomaristo on voinut hyvin olla hakoteillä kuvaustilannetta pohtiessaan…Matala kuvakulma, rauhallinen tausta ja hyvä sommittelu antavat lopullisen silauksen hienolle kuvalle.


 
4. Markku Jämsä Merisorsat Merisorsat Hieno maisemallinen lintukuva, jossa tummat pilvet kontrastoituvat komeasti kullanväriseen valoon. Merestä nouseva väreily korostaa jäätyvän meren hohkaamaa kylmyyttä. Sommittelu ja rajaus toimivat hyvin.

4. Markku Jämsä Merisorsat
Hieno maisemallinen lintukuva, jossa tummat pilvet kontrastoituvat komeasti kullanväriseen valoon. Merestä nouseva väreily korostaa jäätyvän meren hohkaamaa kylmyyttä. Sommittelu ja rajaus toimivat hyvin.


 
5. Ari Mäkelä Kanadanhanhi ja Kalalokki Hieno maisemallinen lintukuva matalasta kuvakulmasta upeine heijastuksineen. Lyhyellä objektiivilla kuvista tulee kolmiulotteisempia ja katsoja on ikään kuin enemmän kuvassa mukana. Tässä tasapainoisessa kuvassa on rauhallinen tunnelma ja ihminen on vahvasti mukana kuvassa.

5. Ari Mäkelä Kanadanhanhi ja Kalalokki
Hieno maisemallinen lintukuva matalasta kuvakulmasta upeine heijastuksineen. Lyhyellä objektiivilla kuvista tulee kolmiulotteisempia ja katsoja on ikään kuin enemmän kuvassa mukana.
Tässä tasapainoisessa kuvassa on rauhallinen tunnelma ja ihminen on vahvasti mukana kuvassa.


 
6. Jari Kostet Kyhmyjoutsenet ja ruokkija Hieno ”ihminen ja luonto” kategoriaan kuuluva kuva, jossa on mukana huumoria. Joutsenia ruokkivan naisen ilme tekee kuvasta onnistuneen. Kuvassa on hyvä sommittelu ja kuvaaja on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

6. Jari Kostet Kyhmyjoutsenet ja ruokkija
Hieno ”ihminen ja luonto” kategoriaan kuuluva kuva, jossa on mukana huumoria. Joutsenia ruokkivan naisen ilme tekee kuvasta onnistuneen. Kuvassa on hyvä sommittelu ja kuvaaja on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan.


 
Markku Nikki

7. Markku Nikki Isosirrit laskeutuu
Kuvassa on hieno intensiivinen tunnelma ja hyvä värimaailma. Isosirrien höyhenpuvun punaisuus tulee hyvin esille auringonvalossa ja taustan tummat pilvet vielä korostavat sitä.
Valolla on tärkeä osuus valokuvassa! Taustan värikkäät rakennukset viittaavat kuvauspaikaksi Ruijan rantoja?


 
8. Tarmo Syväpuro Varpuspöllö venyttelee Hyvä tilannekuva tästä Euroopan pienimmästä pöllöstä. Tässä tikkiterävässä kuvassa on tiivis tunnelma ja pöllöllä on hieno asento. Kuvassa hieman häiritsee vasemman silmä vilkkuluomi ja kuvan vasemman reunan oksat. Suoraan edestäpäin kuvattuna ja tasaisemmalla taustalla tässä tilanteessa olisi voinut syntyä voittajakuva!

8. Tarmo Syväpuro Varpuspöllö venyttelee
Hyvä tilannekuva tästä Euroopan pienimmästä pöllöstä. Tässä tikkiterävässä kuvassa on tiivis tunnelma ja pöllöllä on hieno asento. Kuvassa hieman häiritsee vasemman silmä vilkkuluomi ja kuvan vasemman reunan oksat. Suoraan edestäpäin kuvattuna ja tasaisemmalla taustalla tässä tilanteessa olisi voinut syntyä voittajakuva!


 
Nils Sundberg Pintautuva haahka Haahka on yksi kuvatuimmista vesilinnuista, joten haahkakuvilla on vaikea säväyttää. Syvän värikkään ja hyvin toteutetun potretin tekee mielenkiintoiseksi haahkan selästä ja kaulalta valuva vesi. Kuva paljastaa ettei sukeltava lintu kastu. Tehokas kuva, joka kiinnittää heti katsojan huomion.

9. Nils Sundberg Pintautuva haahka
Haahka on yksi kuvatuimmista vesilinnuista, joten haahkakuvilla on vaikea säväyttää. Syvän värikkään ja hyvin toteutetun potretin tekee mielenkiintoiseksi haahkan selästä ja kaulalta valuva vesi. Kuva paljastaa ettei sukeltava lintu kastu. Tehokas kuva, joka kiinnittää heti katsojan huomion.


 
10. Kai Hypén Mies ja kara Aina toivotaan, että kuvissa olisi huumoria. Nyt sitä on niin paljon, että tuomaristo sovelsi hieman sääntöjäkin. Lintuja ei saisi pyydystetää kuvattavaksi. Tässä pääpaino on kuitenkin rengastajassa. Kuva paljastaa, että koskikarojen rengastaminen on hikistä puuhaa. Hyvä rohkea otos "pelitilanteesta", rehellinen kuva. Usein ihmiskuvissa esiintyy unelmavävyjä ja sutjakoita neitejä. Nyt kohteena on suomalainen mies!

10. Kai Hypén Mies ja kara
Aina toivotaan, että kuvissa olisi huumoria. Nyt sitä on niin paljon, että tuomaristo sovelsi hieman sääntöjäkin. Lintuja ei saisi pyydystetää kuvattavaksi. Tässä pääpaino on kuitenkin rengastajassa. Kuva paljastaa, että koskikarojen rengastaminen on hikistä puuhaa. Hyvä rohkea otos ”pelitilanteesta”, rehellinen kuva. Usein ihmiskuvissa esiintyy unelmavävyjä ja sutjakoita neitejä. Nyt kohteena on suomalainen mies!

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin