Lintusäätiedote 17.-21.4.2014: hyvää retkisäätä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Erittäin hyviä uutisia lintu- ja luontoretkeilijöille: lämmin itäkaakkoinen putki saapuu meille pääsiäisenä hyvien retkisäiden myötä; perjantaina se saapuu Liettuaan ja su-ma tienoilla tänne. Jo sitä ennen on erinomaista muuttosäätä. Odotettavissa on paljon uusia kevätmuuttajia kuten sirittäjä, mustaviklo, hernekerttu, kirjosieppo, pajulintu, leppälintu, lapintiira, käenpiika, nuolihaukka, luhtahuitti ja räystäspääsky. Lämmin putki voi tuoda kaakkoisia harvinaisuuksia kuten kattohaikaroita, arosuohaukkoja, pikkukiljukotkia, sitruunavästäräkkejä sekä mahdollisesti hyvin aikaisia pikkusieppoja ja sinirintoja. Afrikan muuttajien saapumista tosin jarruttaa sateinen ja huono sää Balkanilla sekä Keski-Euroopassa. Myös arktisen muuton ensiparvia alkaa liikkua (meriharakoita, allihaahkoja, mustalintuja).
ke-to ja to-pe yöt: Oikein hyvä yömuuttosäätä rastaiden pääjoukoille sekä kahlaajien ja hyönteissyöjien etujoukoille.
to: Maalla enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa SSW-tuulta, joka iltaa kohti vielä vähän voimistuu, vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Melko hyvää aamumuuttosäätä pikkulinnuille, mutta aamumuuttajien pääjoukot alkavat jo olla ohi.
pe: Aamulla kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka heikkenee iltapäiväksi ja tyyntyy illaksi. Puolipilvistä-pilvistä, illalla selkenevää ja poutaa. Muuttosää kuten to.
la-ma: Enimmäkseen heikkoa tuulta, rannikolla iltapäivisin mahdollisesti kohtalaista merituulta, verraten selkeää ja hyvää säätä retkeilijöille, uusille saapujille sekä itäkaakosta tuleville harvinaisuuksille. Sisämaassa lämpenee maanantaiksi +20 asteen tienoille, meren rannalla huomattavasti viileämpää.
jatkoarvio: Korkepainesää jatkuu, mutta vielä ei voi sanoa, onko se edelleen lämmin kaakonputki vai viileä koillisvirtaus.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin