Lintusäätiedote 14.-18.4.: kohtalaista muuttosäätä

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:
Tämä viikko on vaihtelevan kohtalaista muuttosäätä, mutta ei vieläkään erityistä.
ma: Kohtalaista lounaanpuoleista tuulta, joka illaksi heikkenee ja kääntyy länteen. Aamulla enimmäkseen pilvistä, päivän kuluessa osaksi selkenevää mutta etenkin päivällä ja sisämaassa ajoittain sadekuuroja. Melko hyvä muuttosää mm. peipoille, järreille, kuoveille ja harmaahanhille.
ti: Aamulla heikkoa lännenpuoleista tuulta, joka kääntyy luoteen ja pohjoisen välille ja voimistuu päivällä kohtalaiseksi, läntisellä merialueella navakaksi. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja aamulla sekä päivällä joitakin räntäkuuroja, illalla selkenevää. Aamulla kohtalainen muuttosää, päivällä huonompi.
ke: Huono muuttoyö pohjoistuulen takia. Aamulla merellä navakkaa pohjoisenpuoleista tuulta, joka päivän kuluessä vähitellen heikkenee ja tyyntyy illaksi. Verraten selkeää. Huonohko aamumuuttosää, mutta iltapäivällä hyvä sää haukoille ns. mereisimmällä isoympyräreitillä ja viimeisille kurjille.
to-pe, arvio: Hienoa muuttosäätä etelävirtauksessa, myös yöllä kovaa muuttoa. Perjantai vielä liian epävarma, joko hyvä etelävirtaus tai lyhyt sateinen pohjoisvirtauskatko muutossa.
Pääsiäinen ja sen jälkeen, alustava arvio: Lämmin putki muodostuu jo alkuviikosta Kazakstanista Etelä-Venäjälle, missä säätyyppi muuttuu kesäiseksi. Pitkissä ennusteissa näyttää alustavasti, että pääsiäisenä korkeapaine vahvistuu Suomen – Länsi-Venäjän alueelle. Samalla lämmin itäkaakkoinen putki venyy reitille Kazakstan -Valko-venäjä – Baltia – Suomi. Odotettavissa olisi hienoja retkisäitä ja kaakkoisia harvinaisuuksia ja aikaisia tulijoita sieltä sekä ensimmäinen hyönteissyöjien aalto. Kannattaa vielä pitää jalat maassa, koska viikon ennuste on aina aika epävarma, mutta toivotaan että näin käy.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin