Lintusäätiedote Tringan alueelle 16.10.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Sää on hyvin vaihtelevaa. Vienanmerellä on kylmänpurkaus nyt sekä uudestaan viikonloppuna. Ne pistävät liikettä loppuihin arktisiin muuttajiin. Myös joutsenmuutto voimistuu.

ke: Aamulla merellä kohtalaista, mantereella heikkoa pohjoistuulta, joka tyyntyy illaksi. Verraten selkeää ja kylmää sekä hyvää kotkien, tilhien, punatulkkujen sekä arktisen muuton säätä. Yöllä muuttaa paljon rastaita ja vesilintuja. Tuulen suunnasta johtuen arktika menee pääosaksi Suomen itäpuolelta, mutta suuria allimääriä liikkunee silti Suomenlahden keskellä. Joukossa on vähemmistönä mm. hanhia, lapasotkia ja leveäpyrstökihuja, ehkä jo pikkukajaviakin.

to: Heikkoa-kohtalaista etelätuulta, joka illaksi voimistuu merellä navakaksi. Aamulla pilvistyvää ja päivällä lännestä alkaen vesisadetta. Muuttosää huononee.

pe: Syvenevä matalapaine kulkee alueen yli pohjoiskoilliseen: navakkaa-heikkoa tuulta todennäköisimmin etelän puolelta, ja päivän kuluessa navakaksi voimistuvaa luoteen-pohjoisenpuoleista tuulta. Aamupuolella suuri jatkuvan sateen mahdollisuus , mutta iltapäivällä lännestä tai lännessä poutaantuvaa.  Huono muuttosää.

Matalaa seuraa luoteinen kylmänpurkaus, joka pistää loppuihin arktisiin muuttajiin vauhtia, mutta ne suuntautuvat pääosaksi Suomen itäpuolelle. Jos allimassa ei lähtenyt Vienanmereltä viime yönä, niin sitten lauantaina on hyvä mahdollisuus. 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin