Lintusäätiedote Tringan alueelle 21.-26.5.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote:

Kuuma kaakon harvinaisuusputki sammuu tänään, mutta Suomessa virtaus pysyy idänpuoleisena, mikä tuo lisää harvinaisuuksia sieltä. Arktiselle muutolle otollinen jakso on keskiviikkona, mutta muuton ennustaminen on hyvin vaikeaa, koska kiikumme hyvän ja huonon muuttosään rajalla.

ti-ke aamu: Tiistain aikana matalapaine syvenee paikallaan Etelä-Skandinaviaan. Sen seurauksena huomisen aikana Itämerelle syntyy etelästä alkaen selvä etelänpuoleinen virtaus, joka keskiviikkona yöllä ja aamulla ulottuu heikkona Suomenlahden länsiosaan asti. Sää on tiistaina poutainen, mutta sumun mahdollisuus on kohtalainen. Tällainen myötätuulipurskaus on hyvin todennäköinen valkoposkihanhien päämuuton sekä runsaan kuikkalintu- ja sepelhanhimuuton käynnistäjä. Paras aika muutolle on keskiviikko yöstä alkaen, sillä aikaisemmin hankaluutena on Suomenlahdella navakka itäkoillistuuli koko tiistain, mikä yleensä hyydyttää arktikan. Muuton todennäköinen reitti on hyvin läntinen.

ke-to: Keskiviikkona oman haittansa tuo Uudenmaan päällä pysyttelevä säärintaman sade- ja sumualue, joka satelee jonkin verran jo ti-ke yönä ja runsaammin ke illasta torstai aamuun asti (hyvä itäisten harvinaisuuksien ja kahlaajien pudotussää). Torstaina on todennäköisesti heikkoa-kohtalaista idänpuoleista tuulta, pilvistä ja ajoittain kuuroja sekä melko hyvä hanhi- ja kuikkamuuton sää, etenkin lähtöalueella Itämerellä (jos ei ole sumua). Myös suosirrit ja tundrakurmitsat voivat aloitella.

viikonlopun arvio: Arktinen muutto tulppautuu Itämeren koillistuuleen, mutta itäkaakosta lähestyy uusi kuuma harvinaisuusputki.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin