Tornien taiston voitto Haliakselle!

Tornien taiston voitto meni tänä vuonna Hangon lintuaseman joukkueelle! Aseman joukkue onnistui havaitsemaan peräti 115 lajia vanhan sodanaikaisen tulenjohtotornin laelta. Päivä ei ollut muuton osalta kovin kummoinen. Vain meriharakoilla (2356 muuttavaa + iso kahlaaja 967), pikkukuovilla (105m) ja kapustarinnoilla (113m) muutto oli voimakkaampaa. Lajeja tippui kuitenkin tasaisesti, ja olimme itsekin yllättyneitä, kun ennen yhdeksää tehty välilajisumma antoi luvun 87. Sata lajia rikkoontui ennen kymmentä, ja viimeinen laji, kalasääski, muutti vajaa puoli tuntia ennen taiston päättymistä.

Valtakunnallinen tulostaulukko löytyy täältä:

http://www.birdlife.fi/tornientaisto/tt/tulokset.php

Normaalista poiketen taistopäivänä näkyi myös harvinaisuuksia. Aamulla löytyi kaukaa pohjoisessa kaarteleva kattohaikara. Sitten löytyi Gåsörsuddenin särkän päällä pyörivä mustapyrstökuiri, joka jatkoi lopulta pohjoiseen. Reilu vartti myöhemmin lensi keltahemppo iloisesti tiristen havainnoijien ylitse.

Taistopäivän sää oli lähes optimaalinen: koko päivän heikko lounaistuuli ja aamulla osittain pilvistä. Viime vuonna sumu sotki taiston ja lajimäärä jäi 72:een. Hyvä taistotulos vaatii onnen lisäksi myös hyvää paikallistuntemusta. Esimerkiksi pulu ja harakka tulee hoitaa heti aamusta ennen väreilyn voimistumista Hangon kaupungin yltä ja merilinnut vastaavasti kaukaa etelästä. Lauantaina merellä väreili kohtalaisesti, ja ruokki jäikin näkemättä. Tänä vuonna taistolistalle päätyi peräti 29 lajia, joita havaittiin päivän aikana vain yksi yksilö (mm. liro ja vihervarpunen!).

Lajien etsintää jatkettiin myös taiston jälkeen. Aseman tornien taiston lajiennätyksen lisäksi rikottiin myös kymmenen vuotta vanha aseman päivälajiennätys. Gåsörsuddenin retki tuotti naaras sepelrastaan, käenpiian, käpytikan sekä töyhtötiaisen. Muutonhavainnointi antoi punakuirin ja törmäpääskyn. Päivän viimeinen laji, lehtokurppa, hoidettiin soivana iltahämärissä iltahuudon jälkeen. Kokonaislajimäärä päivälle oli siis peräti 122.

Onneksi taistopäivä osui lauantaille, sillä sunnuntain muuttopäivä oli eilistäkin hiljaisempi. Kevät eteni sentään tervapääskyllä ja keltavästäräkillä. Tornien taistossa havaitut lajit on listattu alla ja joukkueesta otettu tuuletuskuva ennen tuloksen selviämistä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/HangonLintuasema

Kaakkuri, Kuikka, Silkkiuikku, Härkälintu, Merimetso, Harmaahaikara, Kattohaikara, Kyhmyjoutsen, Laulujoutsen, Metsähanhi, Tundrahanhi, Merihanhi, Kanadanhanhi, Valkoposkihanhi, Ristisorsa, Haapana, Harmaasorsa, Tavi, Sinisorsa, Jouhisorsa, Heinätavi, Lapasorsa, Punasotka, Tukkasotka, Lapasotka, Haahka, Alli, Mustalintu, Pilkkasiipi, Telkkä, Uivelo, Tukkakoskelo, Isokoskelo, Merikotka, Ruskosuohaukka, Varpushaukka, Hiirihaukka, Piekana, Sääksi, Tuulihaukka, Kurki, Meriharakka, Pikkutylli, Tylli, Kapustarinta, Lehtokurppa, Mustapyrstökuiri, Pikkukuovi, Kuovi, Mustaviklo, Punajalkaviklo, Valkoviklo, Liro, Rantasipi, Karikukko, Merikihu, Pikkulokki, Naurulokki, Kalalokki, Selkälokki, Harmaalokki, Merilokki, Räyskä, Kalatiira, Lapintiira, Riskilä, Kesykyyhky, Sepelkyyhky, Suopöllö, Kiuru, Haarapääsky, Räystäspääsky, Metsäkirvinen, Niittykirvinen, Luotokirvinen, Västäräkki, Peukaloinen, Rautiainen, Punarinta, Leppälintu, Kivitasku, Mustarastas, Räkättirastas, Laulurastas, Punakylkirastas, Kulorastas, Hernekerttu, Mustapääkerttu, Sirittäjä, Tiltaltti, Pajulintu, Kirjosieppo, Sinitiainen, Talitiainen, Puukiipijä, Harakka, Naakka, Mustavaris, Varis, Korppi, Kottarainen, Pikkuvarpunen, Peippo, Järripeippo, Keltahemppo, Viherpeippo, Tikli, Vihervarpunen, Hemppo, Urpiainen, Pikkukäpylintu, Isokäpylintu, Lapinsirkku, Keltasirkku, Pajusirkku.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin