Hangossa muutti lähes kymmenen tuhatta kurkea

Tringa ry:n ylläpitämällä Hangon lintuasemalla nähtiin eilen ennätyksellinen kurkien kevätmuutto. Hankoniemen kärjessä sijaitsevan lintuaseman ohitti päivän aikana peräti 9875 pitkäkaulaa. Kyseessä on suurin Suomessa koskaan havaittu kurkien kevätmuutto.
 
”Kurkia osattiin jo odottaa, mutta silti näin voimakas muutto oli yllättävä”, kertoo muuttoa todistanut lintuharrastaja Jarkko Santaharju. ”Kurkien muutto käynnistyi puolen päivän kieppeillä, ja lintuja riitti tasaisena virtana aivan iltamyöhään asti.” Suurimmassa kurkiparvessa oli peräti 500 yksilöä.
 
Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen eli Tringa ry:n ylläpitämällä Hangon lintuasemalla on havainnoitu muuttolintuja vakioidusti jo vuodesta 1979. Aseman edellinen kurkien kevätmuuttoennätys oli 5404 yksilöä (15.4.2008). Aiempi valtakunnallinen kevätmuuttoennätys, 6570 kurkea, tehtiin Hangon Högholmenilla melkein tasan vuosi sitten, 19.4.2012.
 
Myöhäinen kevät on padonnut lintujen muuttoa. Viime päivien aikana peippojen, rastaiden ja punarintojen pääjoukot ovat saapuneet Uudellemaalle. Aikaisista kirjosiepoista, pajulinnuista ja pääskyistä on kirjattu useita havaintoja lintuharrastajien havaintojärjestelmä Tiiraan. Etelänpuoleiset ilmavirtaukset ovat tuoneet mukanaan myös runsaasti eteläisiä kattohaikaroita, jotka ovat harvalukuisia kevätvierailijoita maassamme.
 
Tulevan viikon aikana odotetaan kuovien ja monien petolintujen kuten piekanoiden muuttoa. Afrikasta saapuvien hyönteissyöjälintujen kuten pääskyjen, kivitaskujen, leppälintujen ja pensastaskujen määrät lisääntyvät vapun tienoilla.
 
Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa r.y. Toimii Uudenmaan alueella Hangosta Pornaisiin. Tringan toimintaan kuuluvat linnustonsuojelu ja -tutkimus sekä monipuolinen jäsentoiminta, kuten ohjattujen retkien järjestäminen ja neljästi vuodessa ilmestyvän Tringa-lehden julkaiseminen. Tringa r.y. on BirdLife Suomen suurin jäsenyhdistys. Tringalla on yli 2000 jäsentä.
 
Tringan ylläpitämä Hangon lintuasema on vapaaehtoisvoimin toimiva lintujen havainnointiasema Hankoniemen kärjessä. Asemalla seurataan suomalaisen linnuston tilaa muutonseurannan ja lintujen rengastamisen avulla.
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin