Lintusäätiedote Tringan alueelle 1.-3.9.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote

Kommentti edelliseen ennusteeseen: Viime tiistaina kurkien ensiannosta ei tullut, koska a) niiden sisäinen kalenteri näköjään kertoi liian aikaisesta ajankohdasta (edes Oulun seudulla hyvässä säässä ei muuttanut) ja b) koska Länsi-Suomi oli enimmäkseen sakean alapilven peitossa. Jäämme odottamaan seuraavaa sään avaamaa "kurki-ikkunaa".

Lähipäiviksi muuttosäät keskimäärin huononevat. Ensi yö on viimeinen hyvä tilanne itäisille lajeille saapua Suomeen, sen jälkeen alkaa lännenpuoleinen virtaus, joka ei tue idästä pyrkiviä lintuja. Lauha ja reipas vastatuuli, pilvisyys ja sateet vaimentavat muuttoja. Tosin pari seuraavaa yötä voi tarjota pudotussäitä yöllä muuttaville pikkulinnuille.

la: Mantereella enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa idän-kaakonpuoleista tuulta. Pilvistä ja lännestä kasvava sateen mahdollisuus: aamupuolella se on idässä pieni ja Hangon suunnalla kohtalainen, iltapäivällä ja illalla kohtalainen-suuri kaikkialla. Vain kohtalaista muuttosäätä paitsi itäisille yöharhailijoille.

su: Mantereella enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa länsilounaista tuulta. Aamupuolella joitakin sadekuuroja, iltaa kohti enimmäkseen poutaa, pilvistä-puolipilvistä. Mikäli tuuli ei ole liian voimakas, se kasaa aamumuuttoa (metsäkirivisiä, västäräkkejä) hyvin näkyväksi johtolinjoille Porkkalan ja Hangon kaltaisiin niemenkärkiin. Jos tuulee liikaa, muutto on vähäistä.

ma: Mantereella enimmäkseen kohtalaista, merellä navakkaa länsilounaista tuulta, joka iltapäivällä-illalla alkaa heiketä ja kääntyy lännen ja luoteen välille. Varsinkin aamupuolella paikoin sadetta. Melko pilvistä, mutta pilvisyys vähenee iltaa kohti. Aika huonot muuttonäkymät aamuksi. Jos sää osaksi selkenee, on iltapäivällä mahdollisuuksia haukkamuutolle.

Alustava jatko: tiistai saattaa olla kuivahkon poutainen ja hyvä haukka- ja pääskymuuttopäivä, minkä jälkeen uusia sadealueita tulee lännestä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin