Erikoisvesilintuja liikkeellä – kaksi uutta lajia asemalle!

Haliaksen viikko päättyi sunnuntaina varsinaisiin harvinaisuuskarkeloihin. Aikaisin aamulla kello viiden jälkeen havaittiin bunkkerilta muutolla yksinäinen kyhmypilkkasiipi (Melanitta deglandi), joka on vasta hiljattain saanut lajistatuksen. Yksinäinen vanha koiras paineli kohti luodetta. Havainto oli luonnollisesti uusi laji asemalle (#308), mikäli rariteettikomitea hyväksyy havainnon. Lajista on aikaisemmin vain noin 20 havaintoa Länsipalearktiselta alueelta ja yksi havainto Suomesta 16 vuoden takaa.

Heti tämän jälkeen alkoi kärjessä tiristä naaras keltahemppo, joka pyöri paikalla useamman tunnin. Kahlaajamuutto jatkui vilkkaana koko päivän iltaan asti. Koko päivän summa oli yhteensä yli 11 000 kahlaajaa, joista määritettyjä suosirrejä oli yli 4100 ja tundrakurmitsoja yli 1100.

Päivän loppuhuipennus löytyi kotilahdelta iltapäivällä. Lepäilevästä tukkasotkaparvesta huomattiin korea amerikantukkasotkakoiras, joka oli myös asemalle uusi laji (#309). Lintu viihtyi paikalla koko loppuillan. Samassa paikassa oli pyörinyt myös jo viikon ajan puna- ja tukkasotkan koirasristeymä. Erikoisvesilintuja on nyt siis liikkeellä!

12-105_aytcol_halias_mikola.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Amerikantukkasotka Aythya collaris taka-alalla edessä nukkuva tukkasotkakoiras. (c) Aleksi Mikola.

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin