Huhtikuisia tervapääskyjä ja muuta mukavaa

Jos vanhan kansan sanontaan on uskominen, kesä on käsillä: Tringan alueella on jo havaittu kaikki kolme meillä pesivää pääskylajia. Myös tervapääskyjä on havaittu poikkeuksellisen varhain, ensimmäinen 27.4.

Varhainen oli myös se hernekerttu, jonka kuultiin laulavan Suomenojan lintukosteikolla jo 25.4., samoin kuin 23.4. Laajalahdella havaittu lapinsirri. Muita viime päivien ensisaapujia ovat pajulintu 23.4., luhtahuitti 24.4. ja Vanhankaupunginlahdella kukkunut käki 26.4. Kirkkonummella nähtiin harmaasieppo 29.4. – uusi saapumisennätys, jos havainto hyväksytään.

Myös muutonseurantapaikoilla on pitänyt kiirettä. Porkkalassa ynnättiin 27.4. peräti 227 muuttavaa jouhisorsaa ja 3006 meriharakkaa, molemmat uusia kevätmuuttoennätyksiä.

Harvinaisuuksiakin on tringalaisten retkimailta löytynyt: pussitiainen havaittiin Suomenojalla 23.4. ja Haliaksella 29.4., sitruunavästäräkki 23.4. Viikissä. 24.4. käväisi Haliaksella päiväretkellä kaksi avosettia samoin kuin neljä päivää myöhemmin Lauttasaaressa. Pikku-uikkuja on nähty Suomenojalla, Laajalahdella sekä Viikissä. Vuosaaren maankaatopaikalla huomattiin kattohaikara lentämässä itään 28.4.

Vihdin Vanjärveltä 22.4. löytynyt isovesipääsky näyttäytyi tasan viikkoa myöhemmin uuden kerran – liekö kyseessä sama lintu vai uusi harhautuja? Huippuharvinainen mustakaulauikku oli yhden illan ajan bongattavissa Pornaisissa 28.4. Havainto oli vasta Tringan alueen kymmenes; ensimmäinen havainto lajista on 159 vuoden takaa. 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin