Balkanin- tai vuoriuunilintu verkosta!

Rauhallinen lauantaipäivä 10.9. sai asemalla vipinää, kun yli 44 000 lintua asemalla rengastanut Jarmo Ruoho poimi verkosta oudonnäköisen vaalean uunilinnun. Hetken tutkailun jälkeen lintu paljastui balkanin- tai vuoriuunilinnuksi. Lajipari on haastava määrityksellisesti, ja parhain maastotuntomerkki on kutsuääni. Pyydystetty lintu ei äännellyt kädessä, ja se katosi heti vapautuksen jälkeen. Linnun pukutuntomerkit viittasivat kuitenkin enemmän balkaninuunilintuun. Lopullinen lajimääritys saadaankin vasta linnusta irronneista höyhenistä DNA-tekniikan avulla.

Lajiparista on yhteensä seitsemän havaintoa Suomesta, joista kolme on määritetty vuoriuunilinnuiksi ja kaksi balkaninuunilinnuiksi. Suomen ensimmäinen vuoriuunilintu löytyi juuri Haliakselta kesäkuussa 2000. Olisiko nyt sitten balkaninuunilinnun vuoro?

 

Lisäkuvia linnusta löytyy täältä .

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin