Hietakurki ensi kertaa Suomessa

Pohjoisamerikkalainen hietakurki (Grus canadensis) muutti maanantai-iltana Espoossa 27 tavallisen kurjen kanssa. Hietakurki on Euroopassa hyvin harvinainen satunnaisvieras, jota ei ole aikaisemmin havaittu Suomessa, tiedottaa BirdLife Suomi.
Espoon Laajalahdella Maarin lintutornissa linturetkellä ollut Asko Rokala huomasi lähestyvässä kurkiparvessa muita lintuja pienemmän ja vaaleamman kurjen. Myös muut tornissa sattumalta olleet lintuharrastajat – Jack Barkman, Jussi Lindström, Matti Sarkola, Ina-Sabrina Tirri ja kurkiparvesta useamman kuvan ottanut Joonatan Toivanen sekä torniin juuri kavunnut Andreas Uppstu – saivat hämmästellä odottamatonta lintuvierasta.
Kurkiparvi, jossa hietakurki matkasi, nähtiin vielä useammassa paikassa Espoossa ja Kirkkonummella. Auringonlaskun jälkeen parven nähtiin katoavan merelle kohti Viron rannikkoa.
Hietakurki pesii Koillis-Siperiassa ja Pohjois-Amerikassa. Se on eurooppalaista kurkea pienempi ja vaaleampi. Sen otsalla on kirkkaanpunainen laikku. Euroopassa hietakurki on havaittu aikaisemmin alle 10 kertaa.
BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu harhautunut meille luonnonvaraisesti. Mikäli havainto hietakurjesta hyväksytään, lajista tulee 466. maassamme luonnonvaraisesti havaittu lintulaji.
150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin