Halias kolmanneksi Tornien taistossa

Hangon lintuasemalla havaittiin Tornien taistossa 101 lajia, mikä riitti koko maassa jaettuun kolmanteen ja Tringan alueen parhaaseen sijaan. Päivälle uusia lajeja havaittiin myös taiston jälkeen. Koko päivän lajisaldo kipusi Haliaksella 111:een, joka on kolmanneksi paras päiväsumma aseman historian aikana.

Aamulla aseman muutonseurantapaikalle eli bunkkerille kavuttiin hyvissä ajoin ennen viittä, jolloin taisto alkoi. Aamuvirkeydestä ei kuitenkaan ollut sanottavaa hyötyä, sillä paikallisia lintuja oli runsaana esiintyneen haahkan lisäksi varsin vähän. Muuttokin oli verkkaista, vaikka näkyvyys merelle oli erinomainen.

Vähä vähältä kuitenkin havaittiin uusia lajeja: tundrahanhi, kaksi paikallista heinätavia, muutama suosirri, ruokkeja, yhteensä kolme muuttavaa suopöllöä, keltavästäräkki… Kunnollista muuttoa oli vain kahlaajilla eli pikkukuovilla (254m, aseman uusi muuttoennätys), punakuirilla (210m 150p) sekä meriharakalla (226m 75p). Lisäksi määrittämättömiä isoja kahlaajia summattiin 820 muuttavaa.

Jupina varmasta huonosta kisamenestyksestä kääntyi päivän kuluessa tyytyväisyydeksi – että vaisunakin muuttopäivänä voikin havaita näin runsaasti lajeja! Mitään varsinaisia rareja ei havaittu koko päivänä, vaan taiston kolmossija saavutettiin peruslajeilla.

Taiston varmasti hankalimmaksi pinnaksi osoittautui punarinta, joita tavallisesti tiksuttaa bunkkerin lähistöllä runsaasti, mutta jotka nyt olivat jostain syystä hipihiljaa. Punarinta (99. laji) saatiin kisasäännöin hyväksytyksi vasta aivan loppumetreillä kello 12:15 – todellinen työvoitto! Heti perään rupesi hippiäinen sirisemään tornin vieressä, ja sata oli rikki! Viimeinen laji, suokukko, löytyi vartti ennen taiston päättymistä muuttamassa kohti pohjoista. Yllättäviä puutteita olivat esimerkiksi käpylinnut, punajalkaviklo ja räyskä.

Haliaksen bunkkerilla ahersivat pitkän päivän Aatu Vattulainen, Aleksi Lehikoinen, Aleksi Mikola, Risto Nevanlinna, Jarkko Santaharju, Johannes Silvonen sekä Ina-Sabrina Tirri.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin