Taantuvat lintulajit eivät ole aikaistaneet muuttoaan suhteessa ilmaston lämpenemiseen

Ilmasto vaikuttaa lintujen muuton ajoittumiseen, ja ilmastonmuutoksen myötä useiden lajien on todettu saapuvan keväisin yhä aikaisemmin. Kaikki lajit eivät kuitenkaan ole aikaistaneet muuttoaan, ja muuttoaan aikaistaneetkin lajit voivat saapua myöhässä suhteessa kevään etenemineen.

Muutamien eurooppalaisten lintujen kantojen taantumisen on epäilty johtuvan siitä, että ne eivät pysy alati aikaistuvan kevään tarjoamien ravintohuippujen tahdissa. Yhteiseurooppalaisen tutkimusryhmän Proceedings of the Royal Societyn Biological Sciences -sarjassa julkaistut tulokset osoittavat, että lajit, jotka ovat aikaistaneet muuttoaan vähiten suhteessa kevään kasvaviin lämpötiloihin, ovat taantuneet eniten. Puolestaan ne lajit, jotka ovat pystyneet aikaistamaan kevätmuuttoaan eniten ja siten pysyneet lämpenevän kevään tahdissa, ovat keskimäärin runsastuneet tai pysyneet vakaana.

 

Tulokset viittaavat siihen, että lintujen tulee aikaistaa kevätmuuttoaan pysyäkseen ilmastonmuutoksen tahdissa. Erityisen suuri haaste tämä on Afrikassa tai Aasiassa talvehtiville kaukomuuttajille. Tutkimuksessa käytettiin Helgolandin, Rybachyn, Jurmon ja Hangon lintuaseman kevätmuuttoaineistoa 117 lajilla.

 

Lähde alkuperäisjulkaisuun:

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2010/09/21/rspb.2010.1778.full

Lähde BBC:n sivujen uutiseen:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11408439

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin