Lintujen kevätmetsästys jatkuu Maltalla

Maltan hallitus sallii lintujen kevätmetsästyksen tänä keväänä. Päätös koskee Euroopan laajuisesti vähentyneitä turturikyyhkyä ja viiriäistä, joiden kevätmetsästys on Maltalla perinne.

Kevätmetsästys sallitaan siitä huolimatta, että Maltan kevätmetsästys todettiin EU-lainsäädännön vastaiseksi EY-tuomioistuimessa viime syksynä. Lisäksi BirdLife luovutti tänä keväänä Maltan pääministerille yli 120 000 eurooppalaisen allekirjoittaman vetoomuksen kevätmetsästyksen lopettamiseksi. Vetoomuksen oli allekirjoittanut myös parituhatta suomalaista.

Maltan kautta muuttaa runsaasti Suomessa pesiviä muuttolintuja. Metsästyksen yhteydessä ammutaan Maltalla yleisesti myös rauhoitettuja lintuja. Suomessa rengastetuista linnuista Maltalta on yli sata löytöä, joista lähes 80 prosenttia koskee tapettuja lintuja. Esimerkiksi Suomessa erityisin suojelutoimin suojelluista lajeista kalasääskestä on peräti 31 löytöä ja räyskästä yhdeksän.

Kevätmetsästyskausi kestää Maltalla tänä vuonna viikon huhtikuun lopulla.

BirdLife on huolissaan myös Maltan kevätmetsästyspäätöksen laajemmista vaikutuksista. Maltan esimerkkiin vedoten useissa Välimeren maissa keskustellaan jo perinteisen muuttolintujen kevätmetsästyksen uudelleen aloittamisesta.

 

Myös Suomessa kevätmetsästystä

Riistavarojen kestävän käytön vastaista kevätmetsästystä harjoitetaan perinteisiin vedoten myös Suomessa. Allin kevätaikainen metsästys on sallittu tietyillä rannikkoalueilla, vaikka Itämerellä talvehtiva allikanta on romahtanut alle puoleen vuosikymmenessä.

Vastaavasti Suomen haahkakanta on vähentynyt edellisen kymmenen vuoden aikana noin puoleen. Siitä huolimatta Ahvenanmaalla on tänä keväänä tehty aloite haahkan kevätmetsästyksen uudelleen aloittamisesta.

”Suomen, joka on pohjoisena maana erityisen riippuvainen muiden maiden linnustonsuojelutyöstä, tulisi näyttää esimerkkiä ja noudattaa yleisesti hyväksyttyjä riistavarojen kestävän käytön kriteereitä. Lintujen metsästys tulee jättää täysin syksyn metsästyskauteen, jolloin se kohdistuu nuoriin lintuihin, joiden kuolleisuus on muutenkin suurta”, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Matti Riihimäki sanoo.

BirdLife on lintujen kevätmetsästystä vastaan, koska keväällä saaliiksi joutuvat aikuiset lintuyksilöt, jotka ovat juuri aloittamassa lisääntymistä. Lisäksi kevätmetsästys häiritsee kaikkien lintujen pesintään valmistautumista pesimäkauden herkimpään aikaan.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin