Viherpeippojen muuttajamäärät romahtivat

Hangon lintuasemalla laskettiin syksyllä yhteensä 1689 muuttavaa viherpeippoa. Näin vähän viherpeippoja ei ole havaittu koko aseman historian aikana.

 

Aseman muuttajamäärät kasvoivat Suomen pesimäkannankasvua heijastellen noin viisi prosenttia vuodessa syksyinä 1979–2008. Syksyn 2009 muuttosumma vajaa 1700 lintua on kuitenkin vain noin 12 prosenttia viimeisen viiden vuoden keskimääräisestä vastaavasta muuttajamäärästä (Kuva 1).

 

Syynä äkilliseen määrien romahtamiseen on pidetty Trichomonas gallinae -loisen aiheuttamaa kuolleisuutta. Lintuharrastajat ovat loppukesän ja syksyn aikana kiinnittäneet huomiota lajin äkilliseen harvinaistumiseen, mutta Hangon lintuaseman laskennat ovat ensimmäinen arvio taantumisen suuruusluokasta.

 

Kuva 1. Viherpeipon vuosittaiset muuttajamäärät Hangon lintuasemalla 30.9.-9.11.

 

Lisätietoja Trichomonas-loisesta:

http://www.birdlife.fi/suojelu/misc/trichomonas.shtml

 

 

 

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin