Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Opastettu lintumatka Israeliin

25.4.2022 - 3.5.2022

Opastettu lintumatka Israeliin 25.4.-3.5.2022

Tringa järjestää lintumatkan Israelin Eilatiin. Retkelle on vielä yksi vapaa paikka, joten ilmoittaudu pian!

Huhtikuun lopulla Eilat kuhisee muuttolintuja, isoja ja pieniä. Erityisen hienoja muuttoja on odotettavissa petolinnuilla ja jos olemme onnekkaita, pääsemme todistamaan tuhansien sirovarpushaukkojen muuttopäivää ja niiden vilinää yöpymispaikalla.

Lennämme 25.4. Finnairin suoralla klo 18.30 lennolla Helsingistä Tel Aviviin, jonne saavumme klo 22.55. Nappaamme pikkubussin käyttöömme ja painelemme pehkuihin paikalliseen hotelliin.

26.4. Aamulla ennen aamiaista teemme kävelyretken meren rannalla, jossa saamme ensikosketuksen paikallisiin lintulajeihin. Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Hayarkon-puistoa, jossa elää alkuperäisten lintulajien lisäksi mm. afrikanhanhia ja naamiokottaraisia. Puistoretken jälkeen ajelemme etelään päin, ja käymme mm. harmaakultarinnan ja kalliokirvisen pesimäpaikoilla. Jatkamme kohti etelää pysähdellen ja lintuja katsellen. Illaksi saavumme Eilatiin, jossa majoitumme hotelliin seuraavaksi viideksi yöksi.

27.4.-30.4. Retkeilemme neljä kokonaista päivää Eilatin alueella. Tyypillinen päiväohjelma voi olla seuraavanlainen; aamulla ennen aamiaista käymme tarkistamassa lintutilanteen North Beachillä, Eilatin rengastusasemalla tai nautimme hiljaisuudesta Seyifim Plainin aavikolla. Aamiaisen jälkeen käymme tarkistamassa petomuuttotilanteen ja jos muutto on käynnissä, seurailemme sitä kaikessa rauhassa. Hiljaisina muuttopäivinä jatkamme matkaa Eilatin ympäristön lukuisille muille lintukohteille. Lintuja on paljon eikä tekemisestä ole puutetta. Halukkaille on mahdollista järjestää erillistä maksua vastaan kuvaussessio piilokojussa rengastusaseman järvellä.

Suola-altaat, Punaisen meren ranta, rengastusasema ja sen lampi, pellot, aavikko, palmumetsät ja puistot eivät jätä ketään kylmäksi. Voimme seurata rengastusta rengastusasemalla, jolla pari tuttua suomalaista rengastajaa häärii verkoilla. Petolintuja pyörii kaikkialla ja lintulajeja on paljon. Teemme päiväretkiä lähiseudun kibbutseille ja aavikkokohteille.

Paikalliset Lähi-Idän erikoisuudet ovat tietenkin paikalla huhtikuussakin. Pikkumehiläissyöjiä, arabianbulbuleita, ja –timaleita, aavikkopyitä, pitsihietakyyhkyjä, huppu-, suru- ja kalottitaskuja, erilaisia kiuruja, isopurppuramedestäjiä, priinia… Lajien kirjo ja – Eilat! – tuottavat aina yllätyksiä. Aavikolla voi yli lentää vaikkapa sepelsieppo, ja leikkipuistosta voi löytää ruostepyrstöjä tai mustaruostepyrstöjä. K19 altailla elää nykyään afrikansulttaanikanoja, ja K20:n altailta voi tunnetusti löytää mitä vain 😉! Käymme pimeässä etsimässä aavikkohuuhkajaa ja aavikkokehrääjää. Illat päättyvät usein Punaisen meren rantaan North Beachille tiiroja ja muita merilintuja ihmettelemään. Nokiliitäjä ja ruskosuula ovat huhtikuun lopussa säännöllisiä vierailijoita, samoin ohjasnoki- ja pikkutöyhtötiiralle on hyvät mahdollisuudet.

1.5. Lähdemme aamiaisen jälkeen kohti Negevin autiomaan syrjäistä kolkkaa Nizzanaa. Matkalla yritämme mm. rotkopunavarpusta joita ei Eilatissa helposti näe, ja perillä Ezuzissa olemme illan pimentyessä. Ezusissa syömme paikallisessa, laadukkaassa kasvisravintolassa.

2.5. aamu Nizzanassa on ikimuistoinen. Nautimme aamiaista viileässä aavikkotuulessa, samalla seuraten puoliaavikon heräämistä. Alkuun täysin kuollut maisema heräilee laji toisensa jälkeen. Idänkaulustrapit soidintavat ja erilaiset kiurut lauleskelevat. Samoin aavikkojuoksijat ovat pesäpaikoillaan. Kun aurinko on jo reilusti noussut, siirrymme hietakanojen juomapaikalle seuraamaan lähietäisyydeltä niiden ja muiden aavikon lintujen touhuja. Loppupäivän retkeilemme maan keskiosissa pikkuhiljaa Tel Avivia lähestyen. Iltakoneella lennämme Suomeen, jossa olemme aamulla 3.5. klo 4.30.

Huhtikuun loppu on Israelissa jopa maaliskuuta mielenkiintoisempaa aikaa, kun myöhäisempiä Saharan ylittäneitä muuttolintulajeja on jo maisemissa aiemmin saapuneiden lisäksi. Talvehtijat ja aikaiset muuttajat, kuten useimmat Sylvia-kertut ovat pääosin toki jo menneet. Niiden sijaan voimme nähdä oliivikultarintoja, kuhankeittäjiä, arabiantiiroja ja paljon muita loppukevään saapujia. Tarkistamme nokihaukan pesimäkallion, jos ensimmäiset olisivat jo saapuneet. Pudotuskelin sattuessa lintuja voi kirjaimellisesti kuhista puskissa. Meillä on hyvät mahdollisuudet nähdä sirovarpushaukkojen ja valkosiipitiirojen lyhyet mutta kiihkeät päämuutot. Molempia voi huhtikuun lopulla nähdä jopa kymmenen tuhatta päivässä.

Aamuisin ennen aamiaista retkeilemme Eilatin kaupungin lähistön kohteilla. Aamiaisen jälkeen voimme tsekata petomuuttotilanteen Eilatin vuorilla tai suunnata muille kohteille. Niin sanotut heikotkin muuttopäivät tuottavat yleensä ylläreitä. Jos onni on myötä, näemme parhaina päivinä tuhansia mehiläis- ja sirovarpushaukkoja. Joinakin päivinä näkyvää muuttoa ei ole lainkaan, mutta aika ei Eilatissa käy pitkäksi.

Retkellä keskitymme lintujen ihailuun ja määrittämiseen kaikessa rauhassa. Vaikka retkeilemme leppoisasti, tulemme näkemään suurimman osan alueen erikoisuuksista. Kaikkea ei yhdellä retkellä näe. Lintulajeja on odotettavissa noin 200.

Tietoja matkasta

Henkilömäärä: Mukaan mahtuu kuusi henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Hinta: 2690€ sisältää suorat Finnairin lennot Helsingistä Tel Aviviin ja takaisin, majoitukset 25.-26.4. Tel Avivissa, 26.4.-1.5. Eilatissa ja 1.-2.5. Ezuzissa, aamiaiset, kevyen lounaan ja illalliset, juomavedet, kaikki retket ilmastoidulla pikkubussilla ja oppaan palvelut. Eli täysihoidon. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 400€. 2% retken kokonaishinnasta menee Hangon lintuaseman toiminnan tukemiseen ja toinen 2% ilmastokompensaatioon. Retken mahdollinen ylijäämä menee Tringan kautta lintujensuojelun hyväksi.

Majoitus: Majoitumme mennessä yhden yön Tel Avivin keskustassa hotellissa, Eilatissa yövymme hotelli Adissa. Aavikon ympäröimässä Ezuzissa majoitumme Studio Tobiana – majatalossa. Majoituksen taso on kohtuullinen, Tobianassa majoitus on maanläheisempi.

Sää: Välimeren tuntumassa päivälämpötilat ovat 25-28 asteen välillä. Eilatissa päivän ylin lämpötila on kuun vaihteessa keskimäärin mukavat noin 30-35C. Joinakin etelätuulisina (harvinaista) päivinä jopa 40 on mahdollinen. Öisin ja aamuisin on viileää, joten huppari on aamuisin tarpeen. Eilatissa tyypillinen navakka pohjoistuuli viilentää päivälläkin ja vaikka asteita on paljon, kuiva ilma ei tunnu erityisen kuumalta.

Matkaehdot: Osallistujien on oltava Tringan jäseniä matkan alkaessa. Koska matka on niin lähellä, matka tulee maksaa kokonaisuudessaan heti ilmoittautumisen jälkeen. Näin vahvistat osallistumisesi. Lentoliput varataan välittömästi matkan varmistumisen jälkeen. Jos matka ei toteudu, saat maksusi takaisin lyhentämättömänä. Tringa pidättää oikeuden hinnanmuutokseen, sillä lentolippujen hinta voi hieman nousta. Matkaajalla on oikeus peruuttaa osallistumisensa jos hinta nousee. Samoin Tringalla on oikeus peruuttaa matka tästä syystä. Tämä ei ole matkatoimiston valmismatka, joten henkilökohtainen matkavakuutus on pakollinen.

Koronatilanne ja erityisehdot: Koronatilanne Israelissa on hyvin samankaltainen kuin Suomessa. Osallistujalla tulee olla kolme rokotusta tai maksimissaan 9kk vanha toinen rokotus. Lisäksi lähdössä tulee esittää alle 72h vanha negatiivinen PCR-testitulos tai enintään 60 vrk vanha todistus sairastetusta koronasta. Maahan saavuttua tulee tehdä uusi PCR-testi (ei koske taudin alle 6vrk sitten sairastaneita), jonka tulee olla samoin negatiivinen. Matkavakuutusyhtiöt eivät erottele koronaa muista sairauksista.

Opas ja ilmoittautuminen: Oppaana toimii kuusi aiempaa matkaa Israeliin vetänyt Petro Pynnönen / No Bird Tours

Ilmoittautumiset ja lisätietoja sähköpostilla: nobirdtours@gmail.com

Kuvia aiemmilta Tringan huhtikuisilta Eilatinretkiltä:

2018 retkikertomus

2017 retkikertomus ja lajilista

Tiedot

Alkaa:
25.4.2022
Loppuu:
3.5.2022
Tapahtumaluokka:
Kirjoita jotakin