Loukkaantuneet linnut

Mitä tehdä loukkaantuneelle linnulle?

Luonnonvaraiset linnut

Laki eläinten hyvinvoinnista 7§: “Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on autettava. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen olisi ilmeisen julmaa sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan. Kunnan on huolehdittava järjestämälleen eläinlääkärin vastaanotolle tuotujen sairaiden tai vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten lopettamisesta.”

Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Helsingissä toimiva eläinpelastusyksikkö hälytetään tehtäviin hätäkeskuksen tekemän arvion perusteella.

Soita eläimiin liittyvissä asioissa hätänumeroon 112, jos

    • eläin aiheuttaa järjestyshäiriötä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle.
    • eläin tarvitsee pelastamista paikasta, josta se ei omin avuin ja ilman apuvälineitä pääse pois.
    • kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, esim. vakavasti loukkaantunut eläin tai meneillään oleva eläinrääkkäys.

Ennen linnun kiinniottamista mieti, onko lintu avuttomassa tilassa vai ainoastaan kesy. Tarvitseeko se todella apua?  Luonnosta löydettyjen poikasten kohdalla kannattaa käyttää erityisen suurta harkintaa, koska emo saattaa olla vain väliaikaisesti poissa. BirdLife Suomen ohje: Löysin linnunpoikasen! Mitä teen?

Ole varovainen ottaessasi lintua kiinni, varsinkin jos epäilet sitä sairaaksi (huomioithan lintuinfluenssan mahdollisuuden, erityisesti vesi-, lokki- ja petolintujen kohdalla, ks. lisätietoja Ruokaviraston sivulta). Jos joudut ottamaan linnun käsiisi, sitä on parasta pidellä toisella kädellä aivan jalkojen “tyvestä” eli läheltä ruumista ja toisella kädellä sulkea siivet niin että lintu ei pääse räpistelemään. Varo linnun nokkaa ja kynsiä, ja pese lopuksi kädet. Lintu pysyy kuljetuksen aikana paremmin rauhallisena kun sen laittaa pimeään, esim. ilmavaan pahvilaatikkoon.

Helsingin seudulla loukkaantuneille linnuille on kolme osoitetta: Korkeasaaren Villieläinsairaala, Pyhtään lintuhoitola ja Heinolan Lintutarha. Eläinten toimittamisesta hoitoon Korkeasaareen kannattaa etukäteen sopia Villieläinsairaalan henkilökunnan kanssa. Lintua kuljetettaessa se tulee pakata riittävän isoon pahvilaatikkoon, jossa on paljon ilmareikiä ympäri laatikon.

Mikäli tarvitset neuvoja, kiinniotto- tai kuljetusapua tai hoitopaikan luonnonvaraiselle loukkaantuneelle linnulle, voit soittaa Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen  (PK-ESY) päivystysnumeroon 045 135 9726.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinklinikan tiloissa (Koetilantie 2, Helsinki) ei enää hoideta luonnonvaraisia eläimiä. Loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen voi kuitenkin viedä sinne eläinsuojelullisista syistä lopetettavaksi.

Muut kuin luonnonvaraiset linnut

Karanneet lemmikkilinnut:
Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisen ja Kirkkonummen alueelta löydetyt lemmikkilinnut voi toimittaa Viikin löytöeläintaloon.

Helpparrot ry on yhdistys, jonka aktiivit ovat perehtyneet karanneiden ja luonnossa havaittujen lemmikkilintujen etsintään ja kiinniottoon. Akuuteissa tilanteissa voit soittaa (p. 046 622 1577).

Viestikyyhkyt:
Löytyneistä viestikyyhkyistä voit ilmoittaa Suomen viestikyyhky-yhdistykselle.

Kirjoita jotakin