Lintusäätiedote Tringan alueelle 12.–14.10.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Peukaloisia ja tiltaltteja on maastossa vielä runsaasti lämpimän pysäytyssään ansiosta ja myös valkoposkihanhia lepäilee Kaakkois-Suomessa vielä tuhantisina parvina. Lähiaikoina voimistuvat mm. varisten ja naakkojen, maakotkan, jänkäkurppien, punatulkkujen sekä musta-, punakylki- ja räkättirastaiden muutto. Tosin pihlajanmarjoja on niin paljon, että voidaan odottaa rastaiden jäävän viivyttelemään suurin joukoin ja tilhien saapuvan Uudellemaalle pääosin vasta marras-joulukuussa. Runsaat sateet ja kovat tuulet hellittävät viikonlopuksi ja jatkossakin, joten retki- ja muuttosää ovat huomisesta alkaen selvästi parempia kuin viime päivinä. Kuitenkaan varsinaista kuulaan koleaa pohjoisenpuoleista tuulta ja tyhjennyssäätä ei tule ennen ensi viikkoa. Itäisiä pudottautujia voi olla viime päivien tuulien jäljiltä maastossa.

La: Aamulla mantereella heikkoa, mutta merellä jopa navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka päivällä voimistuu maallakin kohtalaiseksi ja kääntyy lounaaseen; illalla tuuli taas heikkenee. Aamulla pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen ja pieni kuuroalue on Hangossa, mistä se liikkuu keskipäivän tienoilla Uudenmaan yli itään. Kuurojen hetkellä sää on huonohko muutolle, mutta muuten on sangen hyvä muutto- ja retkisää.

Su: Heikkoa-kohtalaista kaakonpuoleista tuulta, puolipilvistä tai pilvistä mutta vain vähäinen heikkojen kuurojen mahdollisuus. Muuttosää on melko hyvä.

Ma: Heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, vaihtelevaa pilvisyyttä ja ehkä joitakin heikkoja sadekuuroja. Muuttosää on vielä parempi kuin viikonloppuna, mutta aamulla on matalan pilven ja sumun mahdollisuus.

Jatkoarvio: Heikko virtaus kääntyy luoteen puolelle, pilvisyys vähenee, yölämpötila laskee ja muuttosää on erinomainen, mutta aamusumujen riski kasvaa.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin