Lintusäätiedote Tringan alueelle 21.–23.9.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Viikon alkupuolella oli riesaa sumusta ja sumupilvestä aika ajoin, eikä tosi hyviä muuttoja kehittynyt. Yömuutto on kyllä ollut kovaa lähes joka yö – yleensä sumun yläpuolella. Kurjetkin lähtivät vasta tänään oikein isolla rytinällä. Viikonloppuna muuttosää on oikein parhaimmillaan, kun ensimmäinen syksyisen viileä luoteinen virtaus poutaisen sään kera leviää Uudellemaalle. Tänään lähteneet kurjet jatkavat huomenna ja huomenna voi lähteä lisää. Tuulen suunnan vuoksi myös Uudellamaalla voi nähdä hyviä määriä. Osa voi tosin mennä tästä yli kahtena seuraavana yönä. Petolintumuutolle sää on edelleen oikein hyvä sekä myös öiden ja aamujen pikkulinnuille; myös sepelkyyhkyt aloittavat. Arktisia hanhia ja vesilintuja lähtee runsaasti Barentsinmereltä, mutta muutto ei välttämättä tule tänne asti vielä kovana

La: Aamupuolella enimmäkseen heikkoa lännen ja luoteen välistä tuulta, joka päivällä kääntyy pohjoisluoteeseen ja voimistuu kohtalaiseksi. Pilvisyys on verraten vähäistä, mutta aamulla voi sisämaassa olla taas sumua, joka kuitenkin haihtuu nopeasti. Oikein tyypillistä loistavaa tyhjennyssäätä kaikille ajankohdan muuttajille ja erityisesti myös kurjille sekä petolinnuille (mm. piekanoita alkaa tulla). Noin 5 astetta viileämpää kuin tänään, mutta yö ei ole vielä erityisen kylmä.

Su: Heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Pilvisyys on koko päivän vähäistä, mutta voi jonkin verran lisääntyä illalla. Aamulla sisämaassa voi olla jo hallaa. Muuttosää on edelleen erinomainen, mutta suosii korkealla lentämistä. Sepelkyyhkyillä voi olla ensimmäinen isohko muutto. Lopuilla kurjilla on kiire.

Ma: Aamulla heikkoa, päivällä kohtalaista, merellä jopa navakkaa etelänpuoleista tuulta. Pilvistä tai puolipilvistä, mutta poutaa. Aamun pikkulinnut ja varpushaukat voivat kasaantua viikonloppua paremmin johtolinjoille. Muu muutto on viikonloppua heikompaa ja kurkisää loppuu.

Alkuviikon arvio: Sää on poutaista, mutta etelänpuoleinen tuuli voimistuu vähitellen merellä navakaksi, jopa melkein kovaksi. Sen seurauksena yöt lämpenevät selvästi, mutta muuttopurkaukset antavat odottaa itseään.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin