Vanhankaupunginlahden rantaniittyjä ennallistettiin taas Tringan talkoissa 2024

Hakalan rantaniityn ruovikon niittoa käsivoimin. Kuva: Juho Leppänen

Tringan perinteeksi muodostuneet niittotalkoot Helsingin Vanhankaupunginlahdella järjestettiin tänä vuonna elokuun 24.–25. päivinä. Vuodesta 2013 alkaen järjestettyjen niittotalkoiden tarkoituksena on pitää arvokkaan lintualueen ranta- ja tulvaniittyjä avoimena ja torjua näin niitä alati uhkaavaa umpeenkasvua. Vapaaehtoisten käsivoimin tekemä talkootyö täydentää Helsingin kaupungin ja ELY-keskuksen vuosittain tilaamaa koneellista niittoa: laiduntamattomille Hakalan ja Purolahden niityille jää mm. meriveden korkeuden mukaan vaihtelevasti sellaisia katvealueita, joille raskaat niittokoneet eivät pääse. Niittotyön ohella talkoissa on raivattu näkymiä peittävää vesaikkoa lintulavojen ja -tornien ympäriltä sekä kitketty vieraslajeja, kuten jättipalsamia ja kanadanpiiskua.

Talkoolaisia töissä lauantaina Hakalan rantaniityllä. Kuva: Juho Leppänen

Jälleen kaksipäiväisinä järjestettyjen talkoiden sääolot olivat edellisvuodesta poiketen molempina päivinä vallan oivalliset, jos kohta etenkin helteisenä sunnuntaina talkooporukan raivatessa pajukkoa Purolahden suoran pohjoispuolelta hiki virtasi ja kivennäisvettä kului. Lauantaina Hakalan lintulavan edustan rantaniityllä uurasti 16 ahkeraa talkoolaista, ja sekä into että tehokkuus olivat ajoittain sikäli korkealla, että talkoovastaava joutui tosissaan pohtimaan porukalle lisähommia. Meriveden korkeuden takia Hakalan lavan ja tornin väliselle niittykaistaleelle ei ollut tänä vuonna asiaa, mutta lintulavan edustan näkymät saatiin avattua perin mallikkaasti. Niittohommat saatiin vieläpä kaikeksi onneksi valmiiksi ennen kuin merivesi jälleen ryhtyi iltapäivällä nousemaan. Myös Purolahden suuntaan näkymiä peittänyt vesaikko raivattiin, ja lavalta onkin taas näkyvyyden puolesta oivalliset olosuhteet tarkastella levähtämään pysähtyviä kahlaajia ja vesilintuja. Osa talkoolaisista lähti raivaamaan jo lauantaina Purolahden lavan pohjoispuolta, ja tämän ansiosta myös tämän lavan näkymät koetilan peltojen ja Viikinojan suuntaan paranivat rutkasti.

Näkymä Hakalan lintulavalta talkootöiden jälkeen. Kuva: Juho Leppänen

Alustavasti talkoita suunniteltiin jatkettavaksi sunnuntaina Hakalan edustalla, mutta jo mainittu meriveden korkeus johti lopulta suunnitelmanmuutokseen. Pitkään korkealla pysytellyt vesi oli tehnyt Hakalan tornin edustan niitystä niin pehmeän ja upottavan kulkea, että järkevämmäksi vaihtoehdoksi katsottiin kokoontua kahdeksan talkoolaisen voimin Purolahden lavalla. Ja kyllähän sielläkin töitä riitti. Jättipalsamia ja kanadanpiiskua kitkettiin yhteensä 28 säkillistä, ja lavan länsipuolen pajukkoa raivattiin lintuystävällisellä tarmokkuudella. Tällä kertaa myös Purolahden suoran pohjoispuolen pajukkoa ja lepikkoa raivattiin. Tätä työtä lienee syytä jatkaa tulevina kesinä.

Purolahden suoran pajukon raivausta. Kuva: Juho Leppänen

Kaikesta työteliäisyydestä huolimatta myös lintuja ehdittiin tietenkin katsella. Sunnuntaiaamupäivän mittaan petomuuttoa meni jonkin verran, ja talkoolaiset saivat seurata korppien hätyyttämää sinisuohaukkanaarasta, ampuhaukkaa, ruskosuohaukkoja sekä nuoli- ja kanahaukkoja. Lauantain mielenkiintoisimpiin ja ilahduttavimpiin havaintoihin lukeutuivat hohtavan valkoisina lahdella lennelleet jalohaikarat sekä hyvin äänekkäästi asioita tahoiltaan kommentoineet räyskät.

Näkymät Hakalan tornista Purolahden suuntaan ennen (yllä) ja jälkeen (alla). Kuva: Juho Leppänen

Lämpimät kiitokset kaikille talkoolaisille arvokkaasta työstä ja Helsingin kaupungille talkoiden tukemisesta! Työt Vanhankaupunginlahdella jatkuvat jälleen kesällä 2025, ja tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan Tringan kanavissa ensi kevään mittaan.

150 150 Juho Leppänen
Kirjoita jotakin