Lintusäätiedote Tringan alueelle 28.–30.8.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Lintujen syysmuutto on ollut vauhdissa jo yli kaksi kuukautta. Niinpä valtaosa vanhoista kahlaajista, lokkilinnuista, pääskyistä, tervapääskyistä, punavarpusista ja monista hyönteissyöjäpikkulinnuista on jo jättänyt Suomen. Näinä aikoina muuttavat tai lepäilevät runsaina monet haukat (mm. mehiläis-, ruskosuo-, tuuli- ja varpushaukka), pääskyt, nuoret kahlaajat, keltavästäräkit, metsäkirviset sekä yömuuttajat kuten monet uunilinnut, kertut, kerttuset, siepot, taskut ja leppälinnut. Pohjoisesta on alkanut saapua lapinkirvisiä, sinirintoja ja sinisuohaukkoja.

Viime aikoina on ollut hyviä yömuuttoja, jotka ovat ulottuneet jopa 4 km:n korkeuteen. Tosin säätutkissa on yöllä säännöllisesti sekaisin hyönteisiä ja lintuja, joiden erottaminen toisistaan on välillä haastavaa. Hyönteiset menevät, minne tuuli kuljettaa, mutta linnut ovat valikoivampia haluten etelän puolelle. Navakassa vastatuulessa yömuutto heikkenee ja madaltuu alle kilometriin, aamumuutto menee tyypillisesti alle 300 m korkeudessa. Lintujen lisäksi kauniissa ja lämpimässä säässä puhkeaa aamulla myös hyönteisten muutto (eri lajisto kuin yöllä), joka kestää koko päivän ja nousee vieläkin usein yli kilometrin korkeuteen asti.

Lähipäivinä säätyyppi ei muutu: hyvin lämmin lounainen-eteläinen virtaus jatkuu. Tyhjennyssäätä ei ole näkyvissä. Muuttoa voi haitata vain ajoittain ukkosluonteinen sade ja ehkä sumu. Mehiläishaukoille suuntaan ENE tuuli ja sää on hyvä joka päivä.

Ke: Enimmäkseen kohtalaista lounaistuulta. Pilvisyys vaihtelee mutta on enimmäkseen ohutta ylä- ja keskipilveä. Näkyvyys on hyvä ja erityisesti metsäkirvis- ja petolintusää on melko hyvä; vastatuuli vähän jarruttelee lounaaseen menijöitä.

To: Aamupuolella heikkoa etelätuulta ja illalla merellä kohtalaista itätuulta. On selkeää, mutta aamulla pieni paikallisten sumujen mahdollisuus rannikon ja sisämaan kosteikoilla. Hyvää muuttosää yöllä ja päivällä kaikille menijöille.

Pe: Enimmäkseen kohtalaista tuulta etelän-kaakon puolelta. Kylmä rintama lähestyy hitaasti lännestä, joten sieltä alkaen pilvisyys lisääntyy ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa, idässä vasta iltapäivällä ja illalla. Vastatuuli jarruttaa muuttoa korkealla, mutta petolinnuille on hyviä nostoja ja kaikki muukin muutto etenee matalalla vielä hyvin.

Viikonlopun arvio: Viikonlopun sää on vielä epävarma, koska ns. ylämatala lähestyy Suomea lännestä, mutta sen kulkureitti on vielä sumea. Huonoimmillaan voi tulla kuuro- ja ukkossateita paljonkin. Säätyyppi pysyy kuitenkin melko lämpimänä edelleen, ja olosuhteet ovat hyvät idästä-kaakosta saapuville linnuille (esimerkiksi punajalkahaukat).

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin