Lintuatlas

Suomen 4. lintuatlas

Suomen neljäs lintuatlas toteutetaan vuosina 2022-2025. Lintuatlaksessa selvitetään lintulajien pesimäaikainen levinneisyys ja pesimäalueet Suomessa sekä tutkitaan lajien levinneisyyksien muutoksia. Hankkeen toteutuksesta vastaavat BirdLife Suomi ja Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Vapaaehtoisten lintuharrastajien havainnoilla on keskeinen rooli lintuatlaksessa. Voit osallistua tallentamalla pesimäaikaiset tai pesintään viittaavat lintuhavaintosi sekä havainnoille pesimävarmuusindeksit. Perustiedot lintuatlaksesta löytyvät hankkeen verkkosivuilta: Lintuatlas.fi

Tulospalvelun yhdistyssivut on päivitetty: https://tulokset.lintuatlas.fi/society. Sivulta näkyy kootusti kunkin lintuyhdistyksen atlasruutujen selvitysastetilanne, ja yhdistyksen nimen kautta pääsee yhdistyksen sivulle. Sivulta voi myös seurata lintuatlaksen tavoitteen toteutumista yhdistyksittäin.

Lintuatlaksen tuloksia voi seurata tulospalvelusta: tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavaintoja kerätään vuosina 2022-2025 koko maassa, myös Tringan alueella Uudellamaalla. Kaikki tringalaiset ovatkin tervetulleita mukaan atlastalkoisiin! Eteläisessä Suomessa tavoitteena on, että kaikki atlasruudut tutkitaan vähintään tyydyttävästi. Toisen atlasvuoden (2023) aikana Tringan alueen ruuduista tavoitteeseen on ylletty 57 ruudulla (76 % ruuduista). Kiitos siitä kaikille atlashavaintoja ilmoittaneille!
Tekemistä kuitenkin riittää vielä vuosille 2024-2025. Tringan alueen atlasruutujen selvitysasteet voi katsoa lintuatlaksen tulospalvelusta: tulokset.lintuatlas.fi/society/ML.1091

Ilmoita havaintosi lintuatlakseen

Tringan alueella on paljon harrastajia ja sitä kautta hyvät mahdollisuudet kattavaan pesimätietojen keruuseen. Älä kuitenkaan oleta, että joku muu kirjaa pesimähavainnot puolestasi vaan tee se itse tai ainakin tarkista, mikä on tilanne kyseisen lajin kohdalla kyseisessä ruudussa. Suurin tarve atlasretkeilylle on Lapissa ja itärajalla (Pohjois-Karjala, Kainuu), mutta puutteita on muuallakin. Suunnittele käynti katvealueella ja ilmoita kaikista havaitsemistasi lajeista tieto atlakseen – mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä. Tutustu muiden atlasvinkkeihin.

Havaintojen ilmoittaminen: atlashavainnot voi ilmoittaa lintuatlakseen Tiira-lintutietopalvelussa tai Tiira Nomadi -sovelluksella (Android). Havaintojen tallennus on mahdollista myös lajitietokeskuksen Vihkohavaintopalvelussa tai Mobiilivihkosovelluksella tai iNaturalist Suomi -havaintopalvelussa.

Vuoden 2024 uutuudet:

Mikko Heikkisen atlassivulta (havistin.biomi.org/atlas) löytyy uusia toimintoja, joita voi hyödyntää atlasretkellä. Ruutuvertailun avulla voi vertailla atlasruutujen tilannetta 4. atlaksen ja 3. atlaksen välillä: valitse listalta lintuyhdistys ja vertaa atlasruutujen tilannetta aiempaan 3. lintuatlakseen nähden. Uutta on myös puutelista kännykässä, jolla näkee kätevästi puutelistan siitä atlasruudusta, jossa itse on paikalla älypuhelimensa kanssa.

Suosittuun 100 lintulajia -haasteeseen on lisätty atlassarja. Havaituksi lasketaan lajit, joille kirjaat pesimävarmuusindeksin 2–8 ja tallennat havainnon lintuatlakseen. Montako pesivää lajia löydät tänä vuonna?

Kirjoita jotakin