Tringan vuoden ensimmäiselle bussiretkelle lähdettiin hienossa tyynessä, kirkkaassa pikkupakkasessa. Vakiintuneen kaavan mukaan bussin keula suunnattiin aamulla länteen, kohti Pohjan Slickoa ja Lahden pariskunnan kotia. Fiskarsin eteläpuolella tehtiin lyhyt kuuntelupysähdys varpuspöllön toivossa, mutta aamun hämärässä kuului vain keltasirkun ääntä.
Slickossa suunnattiin tuttuun tapaan suoraan sisään Lahtien kotiin.
Ensimmäiset pähkinähakit saapuivat ruokinnoille melkein heti kaikkien päästyä sisään. Kirkkaassa pikkupakkasessa hakkeja on yleensä ruokinnoilla runsaasti, niin myös nyt kun parhaillaan pihapiirissä oli kerralla noin 40 hakkia.
Hakkien lisäksi ikkunoista ja parvekkeilta nähtiin muuta ”peruskauraa”: tiaisia, käpytikkoja, närhiä, punatulkkuja, keltasirkkuja, pikkuvarpusia ym. Harmaapäätikka meinasi tuottaa vaikeuksia, eikä se visiittimme aikana tullut ollenkaan ruokinnalle. Yksi harmaapäätikka kuitenkin istui vähän aikaa hieman kauempana puun latvassa, ja sen jälkeen huuteli jonkin aikaa samasta suunnasta, joten suurin osa retkeläisistä ehti sen havaita.
Slickosta lähdettiin kohti Fiskarsia, ja matkalla bussin edestä lensi pienehkö ruskea mytty, joka todettiin pyyksi. Fiskarsissa heti parkkipaikan vierestä löytyi alueella talvehtiva hieno koirastavi.
Kauempaa alajuoksulta löytyi 2 koskikaraa, joista toista kaikki pääsivät ihailemaan oikein kivasti.
Fiskarsista Saloa kohti suunnattiin tällä kertaa Perniön keskustan kautta. Tenholan pelloilla huomattiin bussin ikkunasta hiirihaukka, jota pysähdyttiin hetkeksi katselemaan. Bussin ikkunasta nähtiin vauhdissa myös merikotka, toinen hiirihaukan näköinen petolintu ja kolme isolepinkäistä. Perniön keskustassa pysähdyttiin ja jalkauduttiin katsomaan paikalla talvehtivaa kurkea, joka löytyi hetken ihmettelyn jälkeen pelto-ojan varresta kävelemästä.
Perniösta matka jatkui Saloon, jossa suunnattiin ensin lyhyelle huoltotauolle Halikon Prismaan, ja sieltä keskustaan Helenankadulle. Turkinkyyhkyjä ja kaksi nokkavarpusta löytyivätkin lähes heti bussista noustua, ja kaikki pääsivät niitä katsomaan.
Retkilajeiksi saatiin tältä pysähdykseltä myös mm. tilhi ja viherpeippo.
Tämän jälkeen käytiin lyhyesti Viurilan kartanolla etsimässä tikkoja ja pähkinänakkeleita huonolla menestyksellä.
Sieltä ei selvitty ilman pysähdystä Halikon puhdistamolle asti, kun bussista huomattiin Halikon kartanon peltojen keskellä puskan latvassa istuva tuulihaukka. Sitä pysähdyttiin katsomaan, ja samalla lensi varpushaukka yli.
Halikon puhdistamolla löydettiin paikalla olleiden avustuksella nopeasti ojan varren puskassa hieno pikkutikkakoiras, joka naputteli samaa oksaa niin kauan että kaikki ehtivät sitä ihailemaan. Pelloilta löytyi parvi tiklejä istumassa langalla, ja kun katsottiin hieman tarkemmin niin joukossa oli myös muutama hemppo. Langoilla istuvia tiklejä ja hemppoja katsottaessa jotkut ehtivät nähdä myös Viurilanlahden rantapuiden latvoissa hetken aikaa istuneen isolepinkäisen, joka kuitenkin otti ja katosi nopeasti puskaan. Ennen bussille suuntaamista käytiin vielä nopeasti Halikonlahden torneissa, joista muutama ehti nähdä retkilajiksi kauempana rannassa räkättirastaiden seurassa muutaman kottaraisen.
Bussille palatessa alkoi olla jo melko hämärää, mutta päätettiin silti käydä yrittämässä Salon keskustan pohjoispuolella Salaistentiellä viihtynyttä hiiripöllöä. Paikalle saapuessa oli jo melko pimeää, mutta tienvarren sähkölanka erottui bussista vielä taivasta vasten, ja siinähän istui hiiripöllö! Pöllö pelästyi hitaasti ajavaa bussia ja lennähti pari kertaa vähän matkaa eteenpäin. Kulma oli osalle bussista hieman hankala, joten jalkauduimme vielä hetkeksi bussista toiveena nähdä pöllö vielä paremmin, mutta se oli kadonnut alkavan yön pimeyteen. Tyytyväisinä hienoon retkeen suuntasimme vielä nopealle huoltoasemapysähdykselle Salon Piihoviin ja sieltä suuntasimme takaisin Kiasmalle.
Suuret ja lämpimät kiitokset jälleen Marjatta ja Alpo Lahdelle!
Oppaina Aleksi Mikola ja Jaana Sarvala
Retkikertomuksen kirjoitti Aleksi
Retkellä havaitut lintulajit (45): Laulujoutsen, tavi, sinisorsa, isokoskelo, merikotka, varpushaukka, hiirihaukka, tuulihaukka, pyy, fasaani, kurki, kesykyyhky, turkinkyyhky, hiiripöllö, harmaapäätikka, palokärki, käpytikka, pikkutikka, tilhi, koskikara, mustarastas, räkättirastas, hömötiainen, kuusitiainen, sinitiainen, talitiainen, isolepinkäinen, närhi, harakka, pähkinähakki, naakka, varis, korppi, kottarainen, varpunen, pikkuvarpunen, viherpeippo, tikli, vihervarpunen, hemppo, urpiainen, pikkukäpylintu, punatulkku, nokkavarpunen, keltasirkku.