Tringan suojelukatsaus 3/2024: Östersundom, Viikin jäteasema, Helsingin ls-ohjelma ym.

Talvipukuisia alleja Clangula hyemalis © Lauri Mäenpää

Talven selkä alkaa hiljalleen taittua kohti lisääntyvää valoa, vettä on tullut taivaalta vaihtelevissa olomuodoissaan ja Tringan suojelutoimikunta laskeutuu joulun ja keskitalven viettoon tarttuakseen jälleen vuodenvaihteen jälkeen seuraavan vuoden haasteisiin. Vuoden viimeisessä suojelukatsauksessa tarkastellaan Tringan suojelutoimintaa loppuvuoden osalta ja paketoidaan suojelutyön vuosi 2024. Totuttuun tapaan loppusyksy ja alkutalvi olivat suojelutoiminnassa kiireisiä: lausuttavia asioita oli paljon, ja erilaisten lausuntojen ohella suojelusihteeriä ja toimikuntaa työllisti myös marraskuussa BirdLifen edustajiston syyskokousviikonlopun yhteydessä järjestetty Tringa 50 vuotta -suojeluseminaari. 

1) Jätimme 23.10. mielipiteen Porvarinlahden etelärannan luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksesta. Mustavuoren ympäristöön on perusteilla useampi luonnonsuojelualue, joista Porvarinlahden etelärannan ls-alue tukee osaltaan Östersundomin lintuvesien linnustoarvojen turvaamista. Huomautimme kuitenkin mielipiteessämme, että Porvarinlahden kapeikon pohjoisosan jääminen suojelualuerajauksen ulkopuolelle ja tarpeellisten hoito- ja kunnostustoimien täydellinen puuttuminen tekevät hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnoksesta ongelmallisen ja puutteellisen. Koko mielipide on luettavissa täällä.

2) Kirkkonummen kunta on laatimassa LUMO-ohjelmaa, ja lausuimme toimintaohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden luonnoksesta 30.10. Nostimme hyvin valmistellusta ohjelmasta esille eräitä kehitysehdotuksia mm. lisäkonkretian tarpeeseen ja lintujen törmäyskuolleisuuden vähentämiseen liittyen. Lausunnon voi kokonaisuudessaan lukea täältä.

3) Jätimme mielipiteen Helsingin luonnonsuojelualueohjelman 2025–2040 luonnoksesta 4.11. Kiinnitimme mielipiteessämme erityistä huomiota laajojen merialueiden sisällyttämisestä suojeluohjelmaan ja korostimme allin tärkeimpien levähdys- ja talvehtimisalueiden mahdollisimman pikaista ja täydellistä rauhoittamista sekä ympärivuotista, täydellistä metsästyskieltoa vähintään näille alueille. Huomautimme myös, että lajin uhanalaisuuden ja kannankehityksen huomioiden allin täydellinen metsästyskielto koko Helsingin merialueella olisi perusteltua. Suojeltaviksi esitettyjen maa- ja merialueiden osalta kommentoimme MAALI-alueiden lisäsuojelun ja metsäisten viheryhteyksien vahvistamisen tärkeyttä. Erityiskiitos Seppo Knuuttilalle, joka tarjosi arvokasta ja asiantuntevaa apua alliasioissa. Mielipide on luettavissa täällä.

4) Syyspuolen ja koko vuoden keskeisimpiin kommentoitaviin kaavahankkeisiin kuului Östersundomin osayleiskaavaluonnos, josta jätimme mielipiteen 6.11. Luonnos sisältää joitain parannuksia ja tuo lisää konkretiaa maankäytön suunnittelun aiempiin vaiheisiin nähden, mutta osayleiskaavan keskeinen ongelma eli n. 40 000 asukkaaseen mitoitettu asukastavoite on ennallaan. Näin mittavaa uudisrakentamista on mahdotonta toteuttaa vaarantamatta vakavasti Östersundomin alueen pesimälinnustoa, arvokkaita metsäalueita ja viheryhteyksiä. Edellytämme mm. asukastavoitteen merkittävää pienentämistä, Sakarinmäen keskustan pikaraitiotien yhteystarpeista luopumista, riittäviä suojavyöhykkeitä Natura-alueen ja arvokkaiden lintulahtien ympärille ja lisääntyvän häiriövaikutuksen asianmukaista tunnistamista ja arviointia. Mielipiteen voi lukea täältä

5) Viikin jäteaseman toimintaan liittyvä valitusasia on hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Jätimme asiassa 5.11. vastaselityksen Helsingin hallinto-oikeudelle. Katsomme, että ELY-keskuksen väite siitä, ettei käsittelylaitoksen toiminta mahdollista satojen lintujen ruokailua alueella, on yksiselitteisen väärä ja harhaanjohtava. Toistimme näkemyksemme siitä, että toiminnanharjoittajan tekemät toimenpiteet eivät ole vaikuttaneet lintujen ravinnonsaantiin käytännössä millään lailla, ja liitimme vastaselitykseen runsaasti alueella liikkuneiden ja varislintuja sekä harmaalokkeja kuvanneiden aktiivien valokuvia näkemyksemme tueksi. Suuret kiitokset kaikille teille, jotka olette asiaan liittyen kuvia meille lähettäneet! Vastaselitykseen voi paneutua täällä

6) Vuoden viimeisenä kannanottona lausuimme Fingridin Anttila–Länsisalmi-voimajohtohankkeen YVA-ohjelmasta 3.12. Pidimme Sipoonkorven alueen kannalta kannatettavimpina reittivaihtoehtoina sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät edellytä uuden maastokäytävän raivaamista tai olemassa olevan maastokäytävän leventämistä tärkeällä lintualueella. Nostimme esille myös tarpeen tarkastella selostusvaiheessa tarkemmin hankkeen yhdessä Östersundomin osayleiskaavoituksen kanssa aiheuttamaa estevaikutusta erityisesti pohjoiseteläsuuntaisten ekologisten yhteyksien turvaamisen näkökulmasta. Kommentoimme myös asianmukaisen Natura-arvioinnin teettämisen tarpeesta. Lausunto on luettavissa täällä.

***

Jälleen on yksi suojeluvuosi takana, ja haluan suojelutoimikunnan puolesta kiittää lämpimästi kaikkia Tringan suojelutyöhön osallistuneita ja työtä tukeneita. Aktiivinen ja tehokas suojelutoiminta on mahdollista teidän tärkeän tukenne ansiosta! Esitän myös edellä mainittujen tahojen lisäksi erityiskiitoksen Taavi Sulanderille, joka on osallistunut ansiostamme uudelleen käynnistyneen Viikin tutkimustyöryhmän toimintaan ja tehnyt tänäkin vuonna arvokasta työtä Vanhankaupunginlahden linnuston puolesta. Erityiskiitokset myös Hannu Sarvanteelle Vanhankaupungin linnuston puolesta tehdystä työstä ja eritoten Viikin jäteaseman muutoksenhakuun tarjoamastansa asiantuntija-avusta. 

Kirjoitimme tänä vuonna 20 lausuntoa, mielipidettä ja muistutusta (mukana myös valitusasiat) kaavahankkeisiin, YVA-hankkeisiin, ohjelmiin sekä aurinkovoimahankkeisiin liittyen. Saavutimme merkittävän voiton oikeudessa, kun KHO asettui Ämmässuon tuulivoimalaa koskevassa ennakkoratkaisussaan kannallemme ja hylkäsi Helsingin hallinto-oikeuden sekä Espoon kaupunginvaltuuston päätökset. Aloitteemme ansiosta lintuystävällinen rakentaminen on edistynyt Helsingissä ja asia on leviämässä muihin kuntiin ympäri Suomen. Helsingin kaupunki järjesti kesäkuussa lintuystävällisen rakentamisen seminaarin, jossa BL:n ja Tringan yhteisen esityksen piti Aapo Salmela. Suuret kiitokset Aapolle! 

Vuoden merkittäviin suojelutapauksiin lukeutui myös Tringa 50 vuotta -suojeluseminaari Vantaalla 16.11. Seminaarissa kuultiin asiantuntevia ja monipuolisia suojeluaiheisia esityksiä Tringan suojelutyöhön, lintuvesien kunnostukseen, kestävyyskriiseihin ja ympäristömuutoksiin liittyen. Suuret kiitokset kaikille esiintyjille ja seminaarin järjestelyistä vastanneille henkilöille! Seminaari tallennettiin, ja esitykset ovat vapaasti katsottavissa Tringan Youtube-kanavalla.

Tringan suojelutoimikunta hiljenee hetkeksi, mutta jatkamme jälleen työtämme toimialueemme linnuston ja lintualueiden puolesta oitis vuodenvaihteen jälkeen. Vuosi 2025 käynnistyy mm. Kirkkonummen Evitskogin pellonparannushankkeen YVA-selostuksen kommentoinnilla, ja kaavapuolelta odotettavissa lienee Sipoon yleiskaavoituksen ohella myös Keski-Viikin kaavoituksen eteneminen jossain kohtaa vuotta. Ensi vuoden suuri hanke suojelutoiminnassa on Nuuksion IBA-alueen pesimälinnuston kartoitus, josta on tiedotettu erillisessä viestissä Tringa-verkossa. Kotisivuillemme on tulossa osio laskentoihin liittyen. Kiitokset kaikille tähän saakka ilmoittautuneille!  

Rauhallisia pyhiä, oivallista keskitalvea ja lempeää uutta vuotta 2025 kaikille! 

Suojelutoimikunnan puolesta

Juho Leppänen

Suojelusihteeri

150 150 Juho Leppänen
Kirjoita jotakin