Nuuksion järviylängön IBA-alueen pesimälinnusto kartoitetaan 2025

Tringan IBA-alueiden laskentaprojektit jatkuvat: ensi keväänä vuorossa on Nuuksion järviylängön pesimälinnuston kartoitus. Kartoitettava alue on laaja, yli 100 neliökilometrin kokoinen, ja kaipaamme jälleen mukaan paljon innokkaita vapaaehtoisia.

Nuuksion IBA-alue on kartoitettu viimeksi vuosina 2015 ja 2007. Kartoitettavan alueen laajuudesta (n. 126 km2) saa osviittaa oheisesta suuraluejakokuvasta:

Laskenta-alue ja aluejako © Margus Ellermaa, 2016

Nuuksio on eräs koko Etelä-Suomen luonnontieteellisesti edustavimmista metsäalueista, ja kartoitusalueelta löytyy hienoa aarnimetsää, nuorempaa kangasmetsää, kallioista maastoa, järviä ja lampia sekä joitain soitakin. Laskenta-alueet on pääosin mitoitettu 90-150 hehtaarin kokoisiksi, jotta ne ennättäisi tutkia yhden aamun mittaan. Alueet on lisäksi pyritty rajaamaan maamerkkien mukaan lintuhavaintojen ja reviirien arvioinnin helpottamiseksi. Noudatamme edellisissä laskennoissa käytössä ollutta aluejakoa vertailukelpoisuuden vuoksi.

Lähde mukaan laskijaksi!
Kartoituksen tarkoitus on muodostaa objektiivinen kuva Nuuksion linnuston nykyisestä tilasta. Kukin alue kartoitetaan siten, että karussa maastossa (kuten kalliot ym.) mitään pistettä ei ohiteta yli 100m eikä rehevämmässä maastossa (esim. kallionotkot) yli 50m etäisyydeltä. Kartoituksen selvitysyksikkö on linnun reviiri eli pesintäyritykseen varattu alue. Usean lajin kohdalla se tarkoittaa samaa kuin soivien/laulavien koiraiden määrä täydennettynä pesälöydöillä ja varoittavilla emolla/emoilla (naaraita vaikeampaa havaita).

Kunkin laskenta-alueen linnusto kartoitetaan vähintään kolmella käynnillä siten, että käyntien väli on vähintään kaksi viikkoa ja enintään kuukausi. Lisäkäyntejäkin saa mieluusti tehdä! Lisäksi tehdään viimeisen käynnin yhteydessä tai sen jälkeen erillinen kehrääjäkuuntelu.

Kaikkia maalintuja ei lasketa, kaikki vesilinnut sen sijaan lasketaan. Lisäksi esimerkiksi liito-oravahavainnot ja ns. paremmat lintualueet/lahopuuta sisältävät metsät kannattaa merkitä laskennan yhteydessä ylös. Laskennoissa tulee noudattaa huomaavaista havainnointia: pesän tai poikasten lähettyviltä tulee poistua välittömästi eikä lintuja saa karkottaa lentoon. 

Laskentaa varten tarvittavia välineitä ovat yleis- ja maastokartat, ilmakuvat ja raporttilomake (jotka toimitetaan laskijoille), maastoon sopivat varusteet, eväät, kompassi sekä GPS, jos sellainen löytyy. Myös ensiaputarvikkeita on hyvä pitää varalta mukana. Koska alueet ovat pääosin laajoja, tulee kävelyä aamua kohti paljon. On syytä varautua vähintään 5 km kävelyyn.

Kaikki lintuhavainnot viedään mahdollisimman pian kunkin käynnin jälkeen Tiiraan. Viimeisen laskentakäynnin jälkeen täytetään yhteenvetolomake reviiritulkintoineen. Laskentatapoihin perehdytetään, tarkempia lisätietoja on luvassa laskijoille alkuvuodesta.

Aiempi kokemus IBA-kartoituksesta ei ole välttämätöntä. Alueita voi kartoittaa myös yhdessä ystävän tai ystävien kanssa, eli yksin ei ole pakko kiertää. Alkuvuodesta tullaan järjestämään erityisesti uusille laskijoille tarkoitettu kartoitukseen valmentava koulutus (sis. “teoria” ja maastotyö).

Laskentojen ajankohta
Laskennat toteutetaan maalis-kesäkuussa. Kolme kartoituskäyntiä ajoittuvat seuraavasti: 

  • Ensimmäinen varsinainen käynti tehdään melko pian lumien sulamisen jälkeen, mutta kuitenkin aikaisintaan 25. maaliskuuta ja viimeistään 20. huhtikuuta. Jos ruudullasi on vesistöjä, hyvä laskenta-ajankohta on, kun lammet tai järvet ovat osin sulia, osin jäässä.
  • Toinen käynti tehdään noin vapun aikoihin, +/- 1,5 viikkoa. Vesistöjen tulee olla kokonaan sulia, mutta pensaskerroksessa (tuomi, paatsama yms) ei saisi olla vielä täysikokoisia lehtiä. Vasta ensimmäiset hyönteissyöjälajit ovat saapuneet.
  • Kolmas käynti on touko-kesäkuun vaihteessa, aikaisintaan 23. toukokuuta, viimeistään 14. kesäkuuta. Puut ja pensaat ovat täysissä lehdissä. Yökuuntelu (kehrääjä) sisältyy tämän käynnin yhteyteen, ellet tee erillistä kehrääjäkäyntiä myöhemmin. 

Voimakas sade voi vaikuttaa lintujen lauluintoon, mutta tuuli on keliolosuhteista häiritsevin. Tämän vuoksi kartoituskäynnit kannattaa tehdä heikkotuulisella säällä. Laskenta tulee aloittaa viimeistään auringon noustessa, mutta etenkin laajempien alueiden kanssa on suotavaa harkita aloittamista jo aiemmin. Kehrääjäkuuntelun kannalta hyviä ajankohtia ovat 23.00-24.00 sekä 02.00-03.00.

Nuuksion IBA-laskentojen koordinaattorina toimii Tringan suojelusihteeri Juho Leppänen. Mikäli kiinnostuit laskennoista, ota yhteyttä: suojelusihteeri(ät)tringa.fi

150 150 Juho Leppänen
Kirjoita jotakin