Lintusäätiedote Tringan alueelle 20.–23.10.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Lämmin lounaanpuoleinen ilmavirtaus on jatkunut vähän tylsänä päivästä toiseen. Koska tuuli on ollut yöllä heikkoa ja päivälläkin enimmäkseen kohtalaista, eikä sumuja ole syntynyt, on hyvä muuttosää keskimäärin vallinnut. Yömuutto on selvästi vähentynyt säätutkissa viime viikonlopun jälkeen, eli yhtäkkiä muuttopotissa näyttää melko tyhjältä. Kuitenkin rastaita, tilhiä, vesilintuja ja Etelä-Suomessa valkoposkihanhiakin on vielä melko paljon muuttamatta. Yömuuton korkeus on myös kutistunut muutamaan sataan metriin, kun vielä viikko takaperin muuttajia oli yöllä paljon yli kilometriin asti.

Suursäätilassa ei ole odotettavissa suuria muutoksia ainakaan viikkoon, vaikka ensi viikon puolessavälissä hiukan viileämpää ilmamassaa virtaa lännestä. Kuitenkaan selviä yöpakkasia, saatikka lumisadetta ei ole näköpiirissä.

Su-ma: Heikkoa-kohtalaista, merellä navakkaa etelänpuoleista tuulta, joka maanantaina kääntyy lounaaseen ja voimistuu, merellä jopa kovaksi. Pilvisyys on enimmäkseen runsasta, mutta vain maanantaina on vähäisten sateiden pieni mahdollisuus iltapuolella. Kohtalainen muutto- ja hyvä viivyttelysää kaikille muuttajille.

Ti-ke, arvio: Tuuli on lännen puolelta ja kohtalaista-navakkaa. Pilvisyys alkaa rakoilla tiistaina, ja keskiviikkona on jokseenkin selkeää. Muutto- ja viivyttelyolosuhteet edelleen melko hyvät. Ilmamassa viilenee vähän, mutta maan pinnassa on edelleen sangen lämmintä.

Jatkoarvio: Suursäätila ei muutu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin