Örön retki 11.-13.9.2024 Retkikertomus

Tringa suunnisti syysretkelle Saaristomeren kansallispuiston tarunhohtoiseen linnakesaareen Öröhön. Syyskuun puoliväli on tunnetusti hyvää lintuaikaa ja 17 hengen retkiryhmällä olivat odotukset korkealla. Tällä kertaa pitkään jatkunut korkeapaine oli pitänyt saaren verrattain tyhjänä linnuista, eikä säätyypin muutos tuonut odotettua muuttoryntäystä. Kuitenkin monipuolinen Örö tarjoaa aina jotakin nähtävää.

Öröön lähdettiin tilausveneellä Kemiönsaaren Kasnäsin satamasta. Kuva Jaana Sarvala.
Tringalaisia ml retken opas Mikko Salonen (edessä oikealla). Kuva Jaana Sarvala.

Retki alkoi kierroksella saaren eteläkärkeen. Matkalla pysähdyttiin Balgetin suojaisalla lahdella, jossa lepäili mukavasti sinisorsia, haapanoita ja muutama tavikin oli eksynyt joukkoon. Ruoikon yllä saalisteli nuolihaukkoja napsien korentoja. Vaikka vesi oli matalalla niin kahlaajia ei juuri näkynyt. Muutama valkoviklo löytyi rannalta ja luodoilla näytti olevan vielä muutama lisää.

Balgetin rannalla. Kuva Jaana Sarvala.

Kävely eteläkärkeen paljasti, että pikkulintuja ei saaressa juuri ollut ja kärjessä havaittiin, että tilanne lepäilevien vesilintujen suhteen ei ollut juuri parempi. Haahkoja kellui muutamia satoja ja muita sorsia oli todella harvakseltaan. Kahlaajaosasto jäi vaatimattomaksi: tylli, rantasipi, taivaanvuohi ja muutama suosirri. Loppujen lopuksi muita kahlaajalajeja ei loppureissulla sitten löytynytkään. Petolinnuista mainittakoon saaren yleisin paikallinen laji varpushaukka, jota Örössä oli kymmenittäin. Ja kun saaristomerellä ollaan, niin merikotkia riittää.

Örön eteläkärjessä. Kuva Jaana Sarvala.

Illan kuluessa havaittiin vielä hiiri- ja ruskosuohaukka. Ensimmäisen päivän eniten huomiota saanut havainto oli Jaanan upseerikasinolta löytämät kaksi kangaskiurua.

Seuraava päivä alkoi kuudelta aamulla pyörämarssilla eteläkärkeen. Aamun muutto oli vaisua, vähäisiä määriä peippoja ja pikkulintuja meni todella korkealla. Vihervarpusparvia pyöri saaressa hakien rohkeutta lähteä merelle. Tiltaltteja, pajulintuja ja muita hyönteissyöjiä oli todella harvaan.

Eteläkärki aamulla klo 7. Kuva Jaana Sarvala.

Aamustaji ei paljoa kohentanut vesilintutilannetta: pilkkasiipiä meni ja tuli pienissä parvissa, isokoskeloita toki näkyi, mutta sotkat ja telkät olivat kadoksissa. Yksi riskilä sentään nähtiin. Lokkiosasto sisälsi peruslajit, naurulokkeja oli vielä kohtalaisesti ja muutama pikkulokki vaappui kaukana ulapalla.

Tässä suunnataan aamustaijilta kohti Örön Ravintola 12″:n tarjoamaa aamiaista. Ravintolassa käytiin retken aikana niin aamiaisella, lounaalla kuin päivällisellä.

Aamupäivällä oli vuorossa saarikierros pyöräillen. Verrattuna edellisen vuoden turneeseen, pyöräily oli erittäin hyvä ratkaisu. Kymmenen kilometrin päiväetappi sujui kuin leikiten verrattuna viime vuoden tamppaamiseen ympäri saaren pitkiä teitä.

Ja taas mennään! Retkeläiset Kirsti ja Anna-Kaisa pääsemässä vauhtiin. Kuva Jaana Sarvala.

Ensimmäinen kohde oli hienosti ennallistettu matala merenlahti Storviken, jonka rantaniityillä on useasti paljon lintuja. Nyt oli toisin: harmaa- ja jalohaikaroiden lisäksi lahti oli lähes tyhjä. Rantalehdon tarjonta oli niukkaa. Muutamia uunilintuja vilahteli pensaissa, leppälintu nähtiin ja hernekerttuja löytyi jokunen. Rastaat olivat täysin kateissa.

Pensastaskukin saatiin retken lajilistalle. Kuva Tommi Korhonen.

Sama meno jatkui pohjoiskärjessä. Niukkaa oli. Auringon paiste aktivoi pikkulinnut hetkeksi. Uusia lajeja ei tullut, mutta jotain elämää sentään. Haarapääskyt parkkeerasivat muutolla saareen muutaman pikkuparven voimalla. Aamun jälkeinen pieni sadekuuro oli pysäyttänyt peippoja koko saaren alueelle.

Kun lintuja näkyi niukalti, oli aikaa tarkkailla muutakin. Tässä katsellaan pikkukultasiipeä. Kuva Jaana Sarvala.
Pikkukultasiiven kuvasi Tommi Korhonen. Örö on huikea perhossaari. Saarella on tavattu yli 1700 eri perhoslajia!
Örön edustaluodon merimetsot kuvasi Tommi Korhonen.

Orastava lämpö ja rannikolla loppunut sade saivat petolinnut liikkeelle. Lounaalta tultaessa paikalliset merikotkat indikoivat sankoin joukoin parempaa keliä petolinnuille. Yhdellä silmäyksellä näkyi ainakin kuusi kotkaa. Kiirehdimme hotellin viereiselle kukkulalle staijaamaan.

Muuton seurantaa voi harrastaa monessa asennossa. Niin pötkötellen…
…kuin istuen ja seisten. Kuvat Jaana Sarvala.

Varpushaukkoja meni reilut 50 parissa tunnissa, hiirihaukkoja kymmenen ja niiden muassa yksi varhainen piekana. Falcoja nuolihaukkojen lisäksi edusti viisi muuttavaa tuulihaukkaa. Odotetut suohaukat jäivät muutamaan sinisuo- ja ruskosuohaukkaan. Muutto oli kuitenkin intensiivistä niin kauan kuin sitä kesti, sitä oli varsin mukavaa seurata.

Yksi noin 50:stä torstai-iltapäivän varpushaukoista. Kuva Tommi Korhonen.
Ennen päivällistä ennätettiin vielä kompata kanervikkoa kangaskiurujen toivossa. Kuva Jaana Sarvala.
Kuva Jaana Sarvala.

Viimeinen retkipäivä alkoi toiveikkaana, tuuli oli kääntynyt luoteeseen ja ainakin tuulen suunnan puolesta lintuja voisi mennä. Ilmeisimmin mantereen kovat sateet olivat edelleen tulppana.

Pikkulinnuilla oli taas kiihkeä puolituntinen, muutto meni korkealla ja tuuli vaikeutti äänien kuulemista. Rautiainen ja kadoksissa ollut peukaloinen sentään löytyivät paikallisina staijipaikan läheltä. Aamun piristyksiä olivat paikalliset mustalinnut ja lähiluodolle aterioimaan jäänyt ampuhaukka.

Varhaiset aamuherätykset, raikas meri-ilma ja reippaat pyörälenkit olivat paitsi kivaa niin myös väsyttävää. Ennen viimeistä iltahuutoa Jari ennätti ottaa nokoset.
Retken päätteeksi Kuura esitti Mikolle ja Jaanalle sanoittamansa kiitoslaulun. Kuva Jaana Sarvala.

Parin päivän Örön reissu toi tällä kertaa vaatimattomat 70 lajia. Suuria kohokohtia ei ollut lintulajien puolesta, mutta hieno ja hersyvä retkiseura upeassa saaressa oli itsessään hienoa. Ensi vuonna uudelleen uusin kujein ja uusin odotuksin seikkailemaan Öröhön.

Tringa kiittää lämpimästi hotellin ja ravintolan henkilökuntaa retkeläisten saamasta erinomaisesta palvelusta!

Teksti: Mikko Salonen

Kuvatekstit: Jaana Sarvala

Lopuksi pieni pätkä Kuuran laulusta Pave Maijasen “Elämän nälkä” -säveleen.

Tää niitä aamuja on,

kun en tiedä,

kannattaako nousta vai jäädä.

Vetää peitto yli pään

ja hautautua alle

nuijausten vuoren.

Ja silloin kuin lento

sinisuohaukan

Jokin täyttää saaren yläilman

– se mut herättää.

150 150 Jaana Sarvala
Kirjoita jotakin