Lintusäätiedote Tringan alueelle 9.–11.10.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Hyvä Luoteis-Venäjän tyhjennyssää vauhditti arktiset hanhet toiseen ryntäykseen viikon sisällä. Tällä kertaa niitä riitti komeaan muuttoon Uudellamaallakin, joskin monet parvet vain vilahtivat pilviaukoissa, kun ne lensivät iltapäivällä noin 700 m korkeudessa sijaitsevan kumpukerrospilven yläpuolella 1-2 km:ssa; mukana oli nyt myös paljon tundra- ja metsähanhia. Säätutkissa on näkynyt tänään parvien virta Kaakkois-Suomen ja Laatokan yli kohti Suomenlahtea. Barentsinmeren rannikko ja Viena varmaan tyhjenivät suurelta osin arktisista hanhista sopivasti, koska sinne tulee muutamaksi päiväksi ihan talviset olosuhteet.

Suomessa ja Uudellamaalla on odotettavissa huomisesta alkaen muuton pysäytyssäätä, kun voimakas etelänpuoleinen virtaus vallitsee, sataa yleisesti ja ilmamassa on lämmintä.

Ke: Navakkaa, merellä kovaa kaakkoistuulta, pilvistä ja aamulla lounaasta alkaen jatkuvaa sadetta, joka kestää iltapimeään asti. Muutto- ja retkisää kamalat.

To: Kohtalaista-navakkaa etelänpuoleista tuulta, pilvistä ja yleisesti jatkuvaa sadetta. Muuttosää lähes yhtä huono kuin keskiviikkona.

Pe: Kohtalaista, merellä navakkaa lounaaseen kääntyvää tuulta, pilvistä ja lännestä alkaen muutaman tunnin sadealue, jota voi seurata kuuroja. Edelleen korkeintaan kohtalainen muuttosää.

Viikonlopun arvio: Muuttosää paranee vähitellen, mutta eteläinen virtaustyyppi jatkuu.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin