Lintusäätiedote Tringan alueelle 30.9.–2.10.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Surkea monen vuorokauden muuttosää loppui kuin veitsellä leikaten eilen aamuyöllä, kun voimakas vastatuuli ja rankat kuuroittaiset sateet loppuivat äkisti. Eilen muutto oli vielä tunnustelevaa, kun heikot vesisateet sitä hillitsivät. Vasta tänään peipot, järrit, petolinnut ja etenkin sepelkyyhkyt lähtivät joukolla muuttamaan.  Joukossa menee nyt tietysti mm. rautiaisia, niittykirvisiä, pajusirkkuja ja muuta vähemmistöä. Lähipäivinä hyvä muuttosää jatkuu ja sopiva pieni vastatuuli kasaa aamumuuttoa rannikon johtolinjalle. Yöllä erityisesti rastasmuutto on kovaa. Sää on viimeaikaista viileämpää, normaalia syksyä.

Ma: Enimmäkseen heikkoa, merellä kohtalaista lännen ja luoteen välistä tuulta. Verraten selkeää ja hyvä näkyvyys. Muuttosää on erinomainen Suomen linnuille ja kohtalainen arktisille läpimuuttajille täällä, mutta melko huono Vienanmerellä.

Ti: Mantereella enimmäkseen heikkoa tuulta, merellä aluksi kohtalaista tuulta SE-S, joka iltapäivällä kääntyy suuntaan E-ENE ja voimistuu nopeasti navakaksi. Melko selkeää-puolipilvistä ja aamupuolella hyvä muuttosää, joka iltapäivällä huononee merellä (paitsi merisorsille). Arktikaolot kuten maanantaina.

Ke: Enimmäkseen kohtalaista koillistuulta, joka merellä on navakkaa. Pilvisyys lisääntyy ja iltapäivällä heikon sateen mahdollisuus kasvaa etelästä alkaen. Muuttosää on jokseenkin klassinen tyhjennyssää kaikille muuttajille; myös arktikasää paranee hiljalleen.

Jatkoarvio: Torstaina näyttäisi tyhjennyssää jatkuvan ja arktikasää paranevan vieläkin, mutta ennusteessa on epävarmuutta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin