Lintusäätiedote Tringan alueelle 18.–20.9.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Säänennustus ei aina mene niin kuin asiat Strömsössä, kun lauantaista asti sumu ja matala sumupilvi ovat ennusteiden vastaisesti lähes jatkuvasti tulpanneet juuri Uudellamaalla aamu- ja petolintumuuttoa sekä kurkia, joita nähtiin joitakin tuhansia muutolla länsirannikolla ja Keski-Suomessa lauantaina ja eilen. Tänään myös Porkkalassa sumu hälveni, jolloin nähtiin paljon haapanoita ja hiirihaukkoja. Tästä eteenpäin muutto kiihtyy vähitellen, ensin sumun hälvenemisen myötä ja sen jälkeen pienen luoteisen, hyvin lämpimän mutta kuivahkon virtauksen myötä. Viikonloppuna alkaa myös raju kylmänpurkaus Barentsinmerellä, joka laittaa arktiset hanhet ja vesilinnut liikkeelle kohti Suomea. Samalla viileä luoteinen virtaus leviää koko Suomeen ja tyhjentää sitä tehokkaasti muuttolinnuista.

Ke ja to: Heikkoa luoteenpuoleista tuulta ja aamupuolella laajan sumun mahdollisuus, joka hälvenee päivällä – ennusteiden mukaan! Jos aamuisin on sumua, aamumuutto tulppautuu yhä vain. Sen jälkeen ohutta yläpilvisyyttä, poutaa ja hyvä näkyvyys. Muuttosää on oikein hyvä petolinnuille ja kurjille, mikäli sumua ei ole, tai niitä lähtee vielä sumun jälkeen. Kurkien pääjoukkoja tosin lähtee kaukaa Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta, josta ne ehtivät tänne periaatteessa aikaisintaan perjantaina.  Runsain muuttoaika on kaukaa tuleville myöhään iltapäivällä ja illalla. Muutto voi jatkua yölläkin. Tuulen perusteella painopiste on alueella Hanko-Raasepori, jos suuret määrät edes ehtivät tänne. Lisäksi Pohjanmaalla tuulee ajoittain kohtalaisesti lounaasta, mikä hillitsee lähtöä, ja tekee ennusteesta epävarman. Öisin on kovaa pikkulintumuuttoa, ja sen mukana menee muita yömuuttajia niiden ohessa sekä on pudotussäätä sumualueilla.

Pe: Tuuli on läntinen, heikkoa-kohtalaista, ja sää poutainen, osaksi selkeä. Tämä on viimeinen kesäisen lämmin päivä, jolloin lämpötila voi nousta yli 20 asteen. Sumua ei ole ennusteissa, joten muuttosää on sumutta erinomainen ja ihan loistava kovalle aamun pikkulintumuutolle rannikon johtolinjapaikoilla.

Viikonlopun arvio: Viileä ja poutainen, pohjoinen-luoteinen virtaus leviää Uudellemaalle. Oivaa tyhjennyssäätä ja kurkien selvää muuttosäätä, jos eivät vielä lähteneet edellisinä päivinä. Silloin ne menevät myös vielä idempää kuin aikaisempien päivien  ennusteessa eli ehkä Raasepori – Inkoo.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin