Lintusäätiedote Tringan alueelle 15.–17.9.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Harvinaisen lämpimän ilmamassan raja on ollut 2 vuorokautta paikallaan pääkaupunkiseudun kohdalla, ja aiheuttanut kuuroittaisia sateita. Tänään sumu ja matala sumupilvi ovat hillinneet aamumuuttoa, vaikka peippoja tulikin idän paremmasta säästä runsaasti. Kaikkein lämpimimmän raja väistyy itään sateiden kera huomenna. Sen jälkeen lämmin korkeapaine vahvistuu Suomeen uudelleen, ja muuttosää paranee. Sunnuntaina ja maanantaina on lyhyt viileä hetki Pohjanmaalla, ja kurkia saattaisi lähteä liikkeelle.

Su: Yöllä sataa runsaasti ja heikonpuoleinen tuuli kääntyy pohjoiseen. Sade vähenee yksittäisiksi kuuroiksi aamun aikana ja sää poutaantuu. Aamulla on pilvistä ja matalia sumupilviä, mikä sateen lisäksi hillitsee muuttoa. Pilvisyys repeää iltapäivällä. Paikallisten pudottautujien komppaukselle aamu on mitä parhain, ja iltapäivällä saattaa olla hyvää petomuuttoa. Jonkinlainen mahdollisuus on lähialueen kurkien lähdölle. Pohjoisesta tulevat kurjet (jos lähtevät) eivät vielä ehdi Uudellemaalle.

Ma: Heikkoa-kohtalaista, merellä navakkaa tuulta suunnasta NE-ENE. Vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Muuttosää on erittäin hyvä, mutta johtolinjamuuttoa ei oikein kehity. Laajoilla alueilla Keski-Suomessa on yöllä hallaa, mikä voi laittaa kurkia liikkeelle

Ti: Heikkoa, suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Pilvisyys on muuten vähäistä, mutta aamuksi voi kehittyä laajoja sumu- tai sumupilvialueita. Ilman niitä muuttosää jatkuu erinomaisena.

Loppuviikko: Vahva lämmin korkeapaine vallitsee. Sää on heikkotuulista ja muutolle erinomaista. Sumu on ainoa mahdollinen haittatekijä.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin