Lintusäätiedote Tringan alueelle 12.–14.9.2024

Jarmo Koistisen laatima muuttosääennuste Uudellemaalle:

Eilen saatiin sateen jälkeen annos hiukan viileämpää ilmaa lounaasta, mutta yö oli hyvin lämmin. Voimakas vastatuuli on hillinnyt ja mataloittanut muuttoa paljon kahtena viime yönä. Lounais-Suomesta ei yömuutto ole edennyt merelle juuri lainkaan. Jatkossa olemme idän erittäin lämpimän ja lännen melko lämpimän ilmamassan rajavyöhykkeessä, jossa etenkin perjantaina sataa ukkosluonteisesti. Sen jälkeen on mahdollista, että kaakosta pullistuu hyvin lämmin takaisin Uudellemaalle. Sade ja vastatuuli hillitsevät muuttoja, mutta hyvän sään aamuina syyskuun lopun massamenijät peippo, rautiainen, niittykirvinen ja pajusirkku alkavat päästä vauhtiin. Sen sijaan viileää pohjoisvirtausta tarvitaan kurkien ja sepelkyyhkyjen lähtöön. Ehkä sellainen saadaan viikon päästä. Suursäätila on edelleen otollinen idän ja kaakon linnuille.

To: Aamulla kohtalaista, merellä navakkaa etelätuulta, joka päivällä lännestä alkaen heikkenee nopeasti. Puolipilvistä-pilvistä ja pieni lyhytaikaisen kuurosateen mahdollisuus. Kohtalainen muuttosää.

Pe: Enimmäkseen heikkoa tuulta pohjoisen ja idän välisestä sektorista (Hangossa ajoittain kohtalaista pohjoisesta). Yön ja päivän aikana etelästä nousee useita vaikeasti ajoitettavia ukkosluonteisia kuurosadealueita, joissa muuttosää on huono, mutta jotka toisaalta pudottavat tehokkaasti yömuuttajia ja kahlaajia. Kosteaa, lämmintä ja etenkin lännessä mahdollisesti illalla sumua. Kaikkein lämpimin ilmamassa saapuu kaakosta illalla jo itäiselle Uudellemaalle.

La: Vaikeasti ennustettava, koska ilmamassaraja on juuri päällä. Heikkoa-kohtalaista tuulta todennäköisesti pohjoisen ja kaakon väliltä, vaihtelevaa pilvisyyttä ja etenkin aamulla ja illalla ajoittaisen sateen sekä sumun mahdollisuus. Päivällä lämmin ilmamassa pääsee ehkä juuri ja juuri Länsi-Uudellemaalle, mutta lämpötilaa hillitsee runsas alapilvisyys ja mahdollinen sumu. Erittäin hyvää pudotussäätä yömuuttajille, mutta päivämuuton sää melko huono, jos on sumua ja matalaa pilveä; muuten parempi.

Jatkoarvio: Lämmin säätilanne ja epävakainen säätyyppi jatkuu. Muutto ei repeä heti.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin