Voitto Tringan suojelutyölle: KHO kumosi Ämmässuon tuulivoimalan asemakaavan

Hienoja suojelu-uutisia! Korkein hallinto-oikeus on 10.7.2024 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO:2024:96 kumonnut Ämmässuon tuulivoimalan asemakaavaa koskevan Espoon kaupunginvaltuuston päätöksen sekä asiaa koskevan Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen. KHO asettui päätöksessään Tringan valituksen kannalle ja katsoi, että tuulivoimalan asemakaavaa varten ei oltu laadittu luotettavia arvioita alueella liikkuvien lokkien törmäysriskeistä ja että laadittujen selvitysten perusteella ei voitu riittävästi varmistua siitä, että kaavaratkaisu olisi täyttänyt lain asettamat sisältövaatimukset. 

Ennakkopäätös on merkittävä voitto sekä Ämmässuon alueen lokkien suojelun että laajemmin tuulivoimalahankkeiden selvitysten riittävyyden oikeudellisen tulkinnan ja oikeuskäytännön ohjaamisen kannalta. KHO tunnisti päätöksessään Ämmässuon alueen linnustollisen arvon maakunnallisesti merkittävänä lokkikeskittymänä. Lokkilintujen määrä alueella on vähentynyt 2000-luvun taitteesta, mutta Ämmässuo kerää yhä poikkeuksellisen paljon lokkeja, ja valtaosa alueella esiintyvistä lajeista on uhanalaisia ja kannankehitykseltään väheneviä. Lokit ovat myös usein heikosti arvostettu ja oikeudellisesti hyvin harvoin huomioitu lajiryhmä. Siinä missä hallinto-oikeus nyt kumotussa päätöksessään katsoi alueella esiintyvien lokkien olevan suojeluarvoltaan vähämerkityksisiä, huomioi KHO:n päätös asianmukaisella tavalla lajien uhanalaisuuden ja ulottaa oikeudellista suojaa myös lokkilinnuille. 

Päätöksen laajempi merkitys muotoutuu tarkemmin vasta ajan myötä. KHO:n ennakkopäätökset rakentavat kansallista oikeuskäytäntöä ja ohjaavat säädösten tulkintaa, ja tuomioistuimen linjaus tuulivoimahankkeita varten tehtävistä riittävistä linnustoselvityksistä ja vaikutusten arvioinneista voi olla hyvinkin merkittävä. On todennäköistä, että vastaavanlaisia hankkeita tullaan toteuttamaan eri puolilla Suomea, ja vastaisuudessa selvitysten riittävyyttä voidaan arvioida tätä ennakkopäätöstä vasten. 

Tuulivoiman rakentaminen on tärkeää, eikä Tringa tämän prosessin aikana vastustanut tuulivoimaa itsessään. Tuulivoimaloiden oikea sijoittaminen on kuitenkin ratkaisevaa voimaloiden aiheuttamien linnusto- ja luontovaikutusten minimoimiseksi ja poistamiseksi, ja toivomme tämän päätöksen ja asian eteen tekemämme työn auttavan jatkossa myös ohjaamaan voimaloiden sijoittamista. 

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on luettavissa tuomioistuimen sivuilta.

Kiitokset kaikille asiaan myötävaikuttaneille. Suojelutoimikunta esittää lisäksi erityiskiitokset BirdLifen Teemu Lehtiniemelle, jonka arvokkaista ja asiantuntevista kommenteista ja muokkausehdotuksista oli korvaamaton apu valitusprosessin aikana. 

Harmaalokki Larus argentatus © Matti Rekilä
150 150 Juho Leppänen
Kirjoita jotakin