Lähipäivien lintusää: Muuttosäät ovat tällä viikolla hyvät, odotettavissa mm. peippojen, niittykirvisten, rautiaisten, vihervarpusten, haukkojen, sepelkyyhkyjen ja kurkien päämuuttoa

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Viikonloppuna oli tosi huono tulppaussää, mutta nyt paranee kylmänpurkauksen myötä. Lounaassa lähti kurkia jo tänään muutolle, mutta harmillisesti tämän päivän laaja sadealue on pysähtynyt Lappiin ja Koillismaalle ja tulee sieltä huomenna takaisin etelään, kohti Keski-Suomea. Kurjet eivät siksi oikein selvästi pääse ryöpsähtämään liikkeelle koko maassa. Keskiviikkona on jo hyvää pohjoistuulta, eikä sada kuin vähän, mutta on yleisesti kumpukerrospilveä melko alhaalla, mikä ehkä haittaa kurkia. Kurkimuuton voimakkuuden ennustaminen on siis hankalaa, vaikka olosuhteet ovat sangen hyvät päämuutolle.

Joka tapauksessa muuttosäät tällä viikolla ovat hyvät, kun päämuuttovaiheessa ovat peipot, niittykirviset, pajusirkut, rautiaiset, vihervarpuset, useat haukat, sepelkyyhkyt ja kurjet. Tosin pikkulintuja voi huomisen jälkeen mennä hajallaan korkealla, vaikeasti havaittavina. Rastaiden, punarintojen, peukaloisten ja hippiäisten yömuutto voimistuu, kun taas kahlaajat ovat jo melko vähissä; samaten tropiikkiin menevät hyönteissyöjät ovat useimmilla lajeilla sivuuttaneet päämuuttonsa. Huomisesta alkaen Barentsin- ja Karameren suunnalla alkaa kunnolla pohjoisen-koillisenpuoleinen kylmänpurkaus, mikä vauhdittaa kuikkalintujen ja merisorsien sekä sepel- ja valkoposkihanhien tuloa sieltä kohti Suomea.

Ti: Huomenna jatkuu navakka WNW-NW tuuli. Erityisesti WNW alkaa olla kurjen lähdölle huono varsinkin, kun huomenna sataa laajasti aamulla Lapissa, ja päivällä-illalla yhä etelämpänä, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Uudellamaalla pilvisyys on sen sijaan vähäistä, paitsi ehkä ihan lännessä ja illalla. Muuttosää on melko hyvä aamulinnuille ja ehkä läheltä lähteville kurjille, päivällä myös petolinnuille. Myös suora merisorsa- ja hanhimuuttoputki avautuu Barentsinmereltä kohti Suomea, tosin melko aikaisena ajankohtana päämuutolle. Uudellemaalle niitä ei vielä saavu suurin määrin.

Ke: Pohjoistuuli on aamupuolella kohtalaista ja heikkenee illaksi. Pilvisyys vaihtelee, mutta illalla on pilvisempää. Muuttosää on oikein hyvä kaikille; erityisesti yömuutto voimistuu rajusti, ja on hyvin mahdollista, että iso kurkimuutto pääsee lähtemään koko maasta. Kylmän purkaus Suomen itäpuolella jatkuu, mutta suuntautuu nyt enemmän etelään. Silti arktisia valkoposkihanhia voi ilmestyä jo runsaasti Itä-Suomen lepäilyalueille ja Anser-hanhia yhä etelämmäksi.

To: Heikkoa tuulta tai tyyntä. Pilvisyys vaihtelee, ja on pieni mahdollisuus sumulle tai matalalle sumupilvelle. Ilman sumua ja matalaa pilveä muuttosää on erinomainen, joskin aamulinnut muuttavat korkeuksissa hajallaan vaikeasti havaittavina – ei ole aamumuuton näkymissää.

Loppuviikon arvio: Poutainen korkeapainesää vallitsee, mutta pilvisyys voi olla runsasta.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin