Lähipäivien lintusää: Säätyyppi muuttuu hiljalleen paremmaksi, kahlaajat ja hyönteissyöjät lisääntyvät. Ensi viikolla odotettavissa suuri muuttoryntäys.

Jarmo Koistisen laatima lintusäätiedote Tringan alueelle:

Pitkäaikainen koleus ja vastatuulet ovat tulpanneet erityisesti yöllä muuttavien pikkulintujen tuloa tosi pahasti. Tänään on viimeaikaisten huonojen muuttosäiden pohjanoteerauspäivä Uudellamaalla. Sen sijaan Keski- ja Pohjois-Suomessa pahin on vasta edessä, kun syvenevä matalapaine saapuu huomenna etelästä Itä-Suomeen: huomisesta iltapäivästä ylihuomiseen on suorastaan takatalvinen sää. Kärsivällisyys kuitenkin kannattaa, sillä ensi viikon alkuun mennessä heilahdetaan ainakin etelässä toiseen äärilaitaan – suureen muuttovyöryyn. Jo ensi yönä säätyyppi muuttuu vähän paremmaksi ja maanantaiksi ihan täysin, sillä kuuma eteläinen putki suuren muuttolintupurkauksen ja harvinaisuuksien kera saapuu Suomeen. Siinä rytäkässä voi tulla pikkukuovin ja punakuirin päämuutto sekä kasvavassa määrin valkoposkihanhia ja mustalintuja. Kovan yömuuton seurauksena liro, suokukko, pajulintu, hernekerttu, tiltaltti, leppälintu, pensastasku, kirjosieppo, mustapääkerttu, sirittäjä, käki ja ruokokerttunen yleistyvät vauhdilla – mutta siis kunnolla vasta viikonlopusta alkaen.

Huomenna saapuvan matalapaineen täsmällisen reitin, ajoituksen ja voimakkuuden takia tuuli- ja sade-ennusteet ovat epätarkkoja jo huomisesta alkaen.

To: Yöllä ke-to on pitkästä aikaa vähän lämpimämpää tuulta sopivasta suunnasta ja voi olla matalia pilviä ja sumua sekä sadealueita. Se on oiva pudotussää suurelle määrälle yön pikkulintuja. Tuuli on enimmäkseen kohtalaista, yöllä etelän ja idän väliltä, aamupuolella päivää idän-koillisen suunnalta ja illalla pohjoisen puolelta. Enimmäkseen on pilvistä ja päivällä etenkin lännessä ajoittain kuuroittaista sadetta, Helsingin itäpuolella iltapäivällä puolestaan jatkuvan sateen mahdollisuus. Voi myös olla sumua tai sumupilveä. Illalla saattaa osaksi seljetä, etenkin lännessä. Päivämuutolle ja arktikalle sää ja tuuli on aika huono täällä ja Itämerellä.

Pe: Enimmäkseen heikkoa-kohtalaista, merellä iltapäivällä ajoittain navakkaa WSW-tuulta. Aamupuolella on verraten pilvistä ja ajoittaisen sateen mahdollisuus, päivästä alkaen poutaa ja iltaa kohti selkenee. Muutoin on melko hyvä muuttosää, ja erityisesti iltaa kohti Itämeren arktikasää muuttuu hyväksi. Tosin Pohjois-Itämerellä luoteistuuli ohjaa muuttajia pois Suomen rannikolta.

La, arvio: Vielä yksi haitallinen matalapaine kulkee Itä-Suomea hipoen pohjoiseen. Todennäköisesti on kohtalaista, merellä ehkä navakkaa luoteenpuoleista tuulta, joka heikkenee päivän aikana. Itämerellä tuuli kääntyy päivän kuluessa lounaiseksi, mikä vauhdittaa arktikan saapumista Baltiaan. Vaihtelevaa pilvisyyttä, poutaa ja aluksi huonohko mutta sunnuntaita kohti hyvää arktikasäätä.

Su-ma, arvio: Lämmin etelänpuoleinen virtaus saapuu, etureunassa voi sataa, mutta varsinkin sen jälkeen on erinomainen säätilanne kiihkeälle hyönteissyöjä-, kahlaaja- ja arktiselle muutolle.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin