Tringan lintutilannekatsaus, toukokuun loppu

Pensassirkkalintu. Kuva: Micha Fager

Kevätarktika alkaa olla ohi. Jäljellä on enää lähinnä viimeiset tundrakurmitsa- ja isosirriparvet. Hyönteissyöjiä saapuu öisin runsaasti lisää vielä pitkälle kesäkuun puolelle saakka. Viimeisimpiä saapujia olivat vesipääsky, jänkäsirriäinen, kuhankeittäjä, viitasirkkalintu ja kirjokerttu.

Valkoposkihanhilla ei nähty tänä vuonna Suomessa massapäivää, parhaina päivinä laskettiin vain joitain kymmeniä tuhansia. Sepelhanhia sen sijaan näkyi oikein mukavasti erityisesti 24.-25.5., suurimpana summana Inkoon Sommarnilla 24.5. lasketut 108 000 muuttavaa yksilöä. Kuikkalintujen suurin ilmoitettu määrä oli 2223 muuttavaa yksilöä 23.5.

Arktisia kahlaajia näkyi kivasti: parhaana päivänä (27.5.) Porkkalassa laskettiin yli 10 000 muuttavaa isoa kahlaajaa, joista valtaosa oli tundrakurmitsoja. Kahlaajia näkyi muutenkin hyvin: suuria paikalliskerääntymiä olivat mm. 91 jänkäsirriäistä Kirkkonummen Saltfjärdenillä, 44 lapinsirriä Espoon Laajalahdella ja 10 pulmussirriä Kirkkonummen Lökhällarnalla. 

Muita hyviä muuttosummia jaksolla olivat mm. 37 merikihua, 9 etelänkiislaa ja 33 mehiläishaukkaa Porkkalassa sekä 404 pikkukäpylintua Haliaksella. Hyönteissyöjien muutto on nähtävissä parhaiten saarissa ja niemissä. Mainittakkoon hyvistä hysysummista 51 harmaasieppoa ja 17 kultarintaa Haliaksella sekä 40 hernekerttua, 200 pajulintua ja 20 punavarpusta Mäkiluodossa. 

Jakson harvinaisin lintu oli 19.5. Hangon lintuasemalla rengastettu Suomen kolmas hemprichii-alalajin sepeltasku. Samana päivänä Haliaksella muutti myös mehiläissyöjä länteen. Porkkalassa muutti mustahaikara, Helsingistä ja Inkoosta löytyivät pikkuhuitit, Lohjalta ja Helsingistä tulipäähippiäiset ja Helsingissä ja Hangossa nähtiin mustaotsalepinkäiset.

Muita harvinaisuuksia olivat mm. mandariinisorsa, 4 jääkuikkaa, 3 isohaarahaukkaa, 2 kiljukotkaa, pikkukiljukotka, 2 punajalkahaukkaa, 2 avosettia, 5 lampivikloa, 4 riuttatiiraa, aroharmaalokki, turturikyyhky, harjalintu ja 10 keltahemppoa. Kattohaikaroita ja leveäpyrstökihuja nähtiin tänä keväänä melko heikosti.

150 150 adminTringa
Kirjoita jotakin